UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршується – МАГАТЕ

Безпілотник вдарив по дорозі навколо території станції.

Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції  погіршилась після удару безпілотника, який припав на дорогу навколо території АЕС, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

«Знову ми бачимо ескалацію загрози ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх сторін і до суворого дотримання встановлених для захисту заводу п’яти конкретних принципів», – цитує генерального директора пресслужба МАГАТЕ.

Спостережна місія повідомила, що вибухівка, яка була на борту безпілотника, здетонувала неподалік від спринклерних ставків для охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередач, єдиної лінії 750 кіловольт, що забезпечує енергоживлення заводу.

За даними МАГАТЕ, постраждалих внаслідок атаки немає, обладнання АЕС також неушкоджене. 

Члени спостережної місії повідомили про значну військову інтенсивність у цьому районі упродовж останнього тижня.

«Команда чула часті вибухи, непоодинокий вогонь із великокаліберних кулеметів і рушниць, а також артилерію на різних відстанях від заводу. Немає жодних ознак припинення військової активності поблизу ЗАЕС», – йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

10 серпня ЗАЕС повідомила групу МАГАТЕ, що артилерійський снаряд влучив у місцеву електропідстанцію та водопровідну підстанцію в сусідньому місті Енергодар, де мешкає більшість персоналу ЗАЕС. Внаслідок інциденту з ладу вийшли два трансформатори, що призвело до відключення електроенергії в усьому місті. Через це воду довелося подавати за допомогою дизель-генераторів. 11 серпня електропостачання в місті було відновлено.

Масштабна пожежа на одній із градирень ЗАЕС на початку цього тижня призвела до значних збитків, хоча безпосередньої загрози ядерній безпеці не було.

Читайте також: Росіяни планують демонтувати градирню ЗАЕС - МАГАТЕ

Також цього тижня групи МАГАТЕ, які забезпечують постійну присутність Агентства на Хмельницькій, Рівненській та Південно-Українській АЕС, а також на Чорнобильській АЕС, повідомили про часті сигнали повітряної тривоги та атаки безпілотників.

«Атомні електростанції розроблені таким чином, щоб бути стійкими до технічних або людських збоїв і зовнішніх подій, у тому числі екстремальних, але вони не створені, щоб протистояти прямій військовій атаці, і вони також не повинні, як і будь-який інший енергетичний об’єкт у світі. Ця остання атака підкреслює вразливість таких об’єктів у зонах конфлікту та необхідність продовжувати моніторинг нестабільної ситуації», – наголосив генеральний директор Гроссі.