UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація на Запорізькій АЕС «крихка та нестабільна» – МАГАТЕ

Сьогодні там вийшла з ладу лінія електропередач через російський обстріл.

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції, яка знаходиться в окупованому росіянами Енергодарі, залишається вкрай нестабільною. АЕС вже вісім разів опинялася на межі знеструмлення.

Про це розповів генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, слова якого цитує «Суспільне».

Читайте також: "Енергоатом" планує побудувати АЕС у місті-привиді

«Є певна стабільність протягом кількох днів, але вже наступного дня може статися інцидент, як, наприклад, зіткнення з безпілотником або, як сьогодні, вихід з ладу однієї з двох ліній електропередач. Це знову поставило станцію на межу знеструмлення», – пояснив він.

Гендиректор МАГАТЕ додав, що станція перебуває під постійною загрозою, але утримався від підтвердження заяви «Енергоатома» про те, що обстановка на Запорізькій АЕС близька до катастрофи.

Водночас Гроссі підкреслив важливість забезпечення безпеки всіх атомних станцій, включаючи Курську АЕС, де ситуація суттєво відрізняється. Він наголосив на необхідності уникати атак на атомні об'єкти, оскільки «жоден із них не повинен ставати військовою ціллю».

Читайте також: Директор Центру досліджень енергетики розповів, коли в Україні покращиться ситуація з відключенням світла

Нагадаємо, минулого місяця росіяни підпалили градирню Запорізької АЕС. В «Енергоатомі» заявляли, що окупанти зробили це свідомо.