UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще кілька компаній готові підтримати українську енергетику у разі ворожих ударів по ній

Раніше Україна могла розраховувати лише на підтримку сусідніх країн.

Сьогодні, 30 березня, набуває чинності угода про багатосторонню аварійну допомогу між «Укренерго» і 15-ма системними операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E. Тепер Україна має можливість, в разі необхідності, отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн ЄС. Про це “Укренерго” повідомляє на своїй офіційний сторінці у Telegram.

Угода дозволяє «Укренерго» звертатися по допомогу в непередбачуваних ситуаціях, таких як російські атаки на енергетичну інфраструктуру. Якщо при імпорті електроенергії обсяги і час постачання прораховуються зарані, то аварійна допомога надається негайно, щойно енергетична система країни перестає справлятися з необхідними обсягами генерації.

Раніше у таких випадках Україна могла розраховувати лише на підтримку від енергосистем сусідніх країн. Відтепер коло держав, до яких за потреби можна буде звернутися по аварійну допомогу, розширилося.

Читайте також: Німецький бізнес інвестуватиме у зелене відновлення української енергетики

Відтак зросли шанси при виникненні екстреної ситуації знайти операторів, що саме у цей момент матимуть вільні потужності. Їх можна буде спрямувати на підтримку нашої енергосистеми. Та й потенційні обсяги такої підтримки стануть більшими.

Це ще більше посилює стійкість енергосистеми України, що критично важливо в умовах регулярних російських атак на нашу енергетичну інфраструктуру, йдеться у повідомленні «Укренерго».

Раніше голова правління цієї компанії заявив, що на найближчі півроку дефіциту в українській енергосистемі не прогнозується.