UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни планують демонтувати градирню ЗАЕС - МАГАТЕ

Агентство не змогло визначити причини пожежі.

Наявні докази вказують на те, що пожежа на контрольованій Росією Запорізькій атомній електростанції в Україні в понеділок почалася не в основі градирні і не від стороннього предмета. Про це ввечері у вівторок повідомили у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Зібрані докази підтверджують наш висновок про те, що пожежа навряд чи виникла біля основи градирні", - цитує МАГАТЕ свого керівника Рафаеля Маріано Гроссі у заяві.

У ній також йдеться, що у пошкодженій вежі "видно сторонні предмети або матеріали".

Як повідомили у МАГАТЕ, з міркувань безпеки команда з землі спостерігала, як персонал ЗАЕС знімав на відео та фотографував збитки від пожежі на внутрішній частині башти від рівня розподілу водяного сопла, висота якого приблизно 10 метрів. Фотографії та відеоматеріали, додали фахівці, були негайно продемонстровані команді.

Водночас, російське керівництво станції повідомило МАГАТЕ, що вежу, ймовірно, доведеться демонтувати.

Раніше експерти Міжнародного агентства з атомної енергії відвідали градирні на Запорізькій атомній електростанції станції, щоб ознайомитися з наслідками пожежі. Під час обходу не було виявлено ні шин, ні залишків безпілотника.

Нагадаємо, 11 серпня на території Запорізької АЕС сталася пожежа. У МАГАТЕ заявили, що експерти організації стали свідками сильного диму у північній частині станції, передували цьому численні вибухи. Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко заявляв, що російські окупанти підпалили у градирні Запорізької атомної електростанції велику кількість автомобільних шин.