UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни не зможуть замінити ядерне паливо на Запорізькій АЕС – Енергоатом

Окупанти замінюють українських фахівців на некваліфікованих росіян.

У тимчасово окупованому Енергодарі на Запорізькій атомній електростанції росіяни не можуть замінити ядерне паливо у реакторах.

Про це розповів президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. За його словами, представники окупаційної адміністрації не здатні перевантажити паливо, у якого спливає шестирічний термін експлуатації.

Читайте також: Персонал ЗАЕС скоротився вдвічі – гендиректор МАГАТЕ Гроссі

«Щоб провести цю процедуру треба розібрати реактори, отримати доступ до палива, а потім виконати дуже складну технологічну операцію з перевантаження. Це вимагає ліцензованого персоналу, якого зараз немає. Це вимагає і складних управлінських і технічних рішень – що робити з паливом, яке буде вивантаженим. Там люди, які ніколи цього не робили», – наголосив керівник «Енергоатому».

Котін зазначив, що росіяни замінюють кваліфікований український персонал на недосвідчених людей із Росії та з міст неподалік Енергодара, у яких відсутні необхідні навички для роботи на атомному об’єкті.

Читайте також: Перепустки фахівцям Запорізької АЕС, які не підписали контракти з окупантами заблокували – чим це загрожує

Нагадаємо, Росія не зможе ефективно використовувати ЗАЕС для вироблення електроенергії через її технологічну деградацію. Також росіяни продовжують чинити тиск на співробітників станції – зокрема, погрожуючи членам їхніх родин.

Водночас Україна має прізвища окупантів, які працюють на станції, та вносить їх до своїх санкційних списків.