UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни не змовчали про ситуацію на ЗАЕС. За версією окупантів, звісно, винні ЗСУ

Сам факт, що на території атомної станції перебувають військові зі зброєю та технікою, окупантів досі не бентежить.

«Росатом» розповів свою версію подій на захопленій росіянами Запорізькій АЕС, очікувано, звинувативши українських військових в обстрілі. Як пишуть російські пропагандисти, регулятор заявив, нібито ЗСУ завдали два прямих удари дронами по одній з градирень атомної електростанції.

Росіяни, які ще 2022 року, крім того, що захопили ЗАЕС, розмістили на території атомного об’єкта військових та зброю, стверджують, нібито у результаті «атаки» виникла пожежа з горінням внутрішніх конструкцій. За їхньою, версією «удару» нібито завдали по обладнанню станції, яке охолоджує воду.

Читайте також: Пожежа на ЗАЕС: МАГАТЕ відреагувала

Росатом також згадав про обвалення конструкції градирні. Але заявив, нібито фахівці оцінять таку ймовірність пізніше, коли дозволить ситуація.

При цьому росіяни звинуватили українців в «акті ядерного тероризму». Щоправда, вони не згадали ні про силове захоплення ЗАЕС з використанням зброї та техніки, ні про подальші провокації з боку окупантів. які не раз фіксувалися за час окупації станції. Пропагандисти звісно ж не розповіли й про те, як росіяни не раз доводили ЗАЕС до стану блекауту, що також є загрозою для радіаційної безпеки.

Напередодні, 11 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що російські війська влаштували пожежу на території окупованої ЗАЕС. Зокрема, з Нікополя було видно густий чорний дим над атомною електростанцією. Нікопольська місцева влада повідомила тоді, що за неофіційною інформацією, російські війська підпалили велику кількість автомобільних покришок у градирнях.

Читайте також: Поблизу ЗАЕС знищено одну із станцій радіаційного моніторингу

Приблизно о 22:30 міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що змін радіаційного стану в районі ЗАЕС не зафіксовано. Радіонуклідів техногенного походження не виявили. 

Зранку, 12 серпня, очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на ЗАЕС припинилась. За його словами, рівень радіації в Нікопольському районі в нормі.