UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія змінює тактику атак на енергосистему: експерт розповів, що це означає

Окупанти для ударів по енергооб'єктах почали застосовувати касетні снаряди.

Один із наймасовіших ударів по енергосистемі України показав зміну в тактиці російських окупаційних військ. Росіяни почали застосовувати касетні боєприпаси, що пошкоджують незахищене обладнання, хоч і часто некритично, розповів Ігор Маскалевич у статті "Наліт на енергосистему: підготовка до зими по-російському".

"Головна проблема — боєприпаси, що не розірвалися, ускладнюють відновлювальні роботи. Головне запитання: чому в нас, на третьому році війни, все ще є незахищене обладнання? По ТЕС такими боєприпасами раніше вже били. Тепер "Укренерго" доведеться шукати контрзаходи. Наліт, очевидно, не останній, майстерність ворог відточуватиме", - наголошує автор.

Читайте також: В Україні є два з трьох рівнів захисту енергетики від російських ударів, учора вони себе показали: Шмигаль розповів подробиці

За його словами, війська РФ уперше цього року не обстрілювали теплові електростанції, а зосередили свою увагу на ключових підстанціях у західних областях України, під Києвом та на Слобожанщині

Унаслідок масованої атаки постраждали 15 областей. Силам протиповітряної оборони вдалося нейтралізувати три чверті ракет і більшість ударних БПЛА, однак чимало повітряних цілей долетіло. Автор підкреслює, що, на щастя, частина впала в межах підстанцій. Тут  допомогли роботи з укриття обладнання.

Читайте також: Російський масований удар по Україні: внаслідок атаки загинуло 7 людей та 47 постраждали

Маскалевич вказує, що під час масованої атаки уже звично за останні місяці постраждали і об'єкти газотранспортної системи і підземні газові сховища.

"Противник заявив про "пошкодження газокомпресорних станцій у Львівській, Івано-Франківській і Харківській областях". Що ж, спробу зірвати закачування газу на зиму й порушити газопостачання зафіксовано. Харківська область — це близько 40% газовидобутку країни", - розповідає експерт.

Автор підкреслює, що як досі, так і зараз газівники з такими ударами справлялися. Нині накопичення запасів газу триває.

Однак, зазначає Маскалевич, не варто плекати ілюзій. Автор припускає, що росіяни з наближенням зими посилюватимуть удари по районах газовидобутку та зберігання. 

"Особливо після припинення газового транзитного контракту наприкінці 2024-го. Тут уже жодних тобі ні стримувань, ні противаг не залишиться", - додав він.