UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рівень води в Каховському водосховищі впав на 2,8 метра — МАГАТЕ

Експерти на ЗАЕС стежать за ситуацією і готують резервуари з запасом води.

Рівень води у Каховському водосховищі після підриву дамби у вівторок знизився приблизно на 2,8 метра і досяг 14,03 метра станом на 18 годину 7 червня, повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі із посиланням на інформацію від присутніх на ЗАЕС експертів.

Водночас, за даними МАГАТЕ, погодинні темпи втрат дещо сповільнилися: до 5-7 сантиметрів на годину з піку близько 11 см на годину, який було зафіксовано 6 червня.

«Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати воду з водойми на майданчик. Оскільки повний масштаб пошкодження дамби залишається невідомим, неможливо передбачити, коли це станеться. Проте, якщо нинішня швидкість падіння продовжуватиметься, критичного рівня буде досягнуто упродовж наступних двох днів», — йдеться у повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії.

Читайте також: Для ЗАЕС безпосередньої загрози немає, але є інші ризики для енергетики – президент "НАЕК "Енергоатом"

Готуючись до такого сценарію, ЗАЕС постійно поповнює свої запаси води – включаючи великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, а також менші спринклерні ставки-охолоджувачі та прилеглі канали – шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є.

Як повідомили в МАГАТЕ, у разі заповнення цих об’єктів водою, її вистачить  щоб забезпечити охолодження шести реакторів, а також відпрацьованого палива протягом кількох місяців. 

Незважаючи на те, що всі шість реакторів ЗАЕС зупинені, їм досі потрібна охолоджуюча вода, щоб запобігти розплавленню палива та можливому викиду радіоактивних матеріалів.

Як повідомлялось, Рафаель Гроссі планує особисто очолити місію МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію, щоб перевірити ситуацію, яка може скластися через руйнування Каховської гідроелектростанції.