UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пожежа на ЗАЕС: у Міненерго розповіли, чи були радіоактивні викиди

Заступниця глави Міненерго зазначила, що на станції внаслідок пожежі можливі пошкодження градирні та іншого технологічного обладнання.

Внаслідок пожежі на території Запорізької атомної електростанції перевищення рівня радіоактивних викидів та скидів не фіксується. Про це заявила заступниця глави Міненерго Світлана Гринчук.

«Вчора новини були тривожні із ЗАЕС, оскільки близько 20-ї години на території атомної станції окупанти влаштували пожежу на об'єкті технічного водопостачання. І внаслідок цього можливі пошкодження градирні та іншого технологічного обладнання. Однак тими засобами, якими володіємо ми, тобто системами моніторингу, поки що не зафіксовано ніяких викидів або скидів радіоактивних речовин», – зазначила Гринчук. 

Вона також додала, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) своєю чергою теж підтвердило незмінний рівень радіації на території Запорізької атомної станції. Згідно з повідомленням МАГАТЕ, аби встановити обставини та причини пожежі місія Агентства звернулась до окупантів, щоб ті негайно пустили їх до градирні, де спалахнув вогонь.

Читайте також: Загроза аварії на ЗАЕС триватиме, допоки Україна не відновить над нею контроль — МЗС Естонії

Нагадаємо, 11 серпня на території Запорізької АЕС сталася пожежа. У МАГАТЕ заявили, що експерти організації стали свідками сильного диму у північній частині станції, передували цьому чисельні вибухи. Там припустили, що росіяни запустили по градирні дрон

«Енергоатом» повідомляв, що пожежу на станції вдалось загасити, а її причиною була недбалість росіян. Наразі там не зафіксували перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин.