UA / RU
Підтримати ZN.ua

Початок осені буде періодом з найменшими відключеннями світла

Найскладнішим буде липень.

Вересень та жовтень будуть місяцями з найменшими відключеннями електроенергії, якщо енергосистема України не зазнає нових суттєвих руйнувань, розповіла в інтерв’ю «Українській правді» колишня заступниця Міністра закордонних справ України та ексрадниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

«Ми зараз будемо переживати дуже важкий місяць – липень. У серпні має стати трохи легше – вийдуть з ремонту атомні блоки. … А потім буде зимовий період і очікувати якогось полегшення поки немає звідки», - зазначила вона.

Говорячи про складність ситуації Зеркаль зауважила, що росіяни всю енергостетму України, оскільки ще з радянських часів у них збереглись всі карти та схеми, тому можуть добре розраховувати удари.

Водночас оцінюючи, чи вдалось окупантам досягти мети своїми ударами, ексзамміністерка сказала, що ні.

«Вони дуже розраховували, наскільки я розумію, на психологічний ефект від руйнування нашої енергосистеми, вони розраховували підняти хвилю біженців. Але вони знову прорахувалися в реакції українців. Так, нам всім дуже важко, але хвилі еміграції не відбулося», - додала вона.

Читайте також: Неушкодженою залишилася лише базова атомна генерація – Зеркаль

Нагадаємо, днями прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в кінці липня ситуація в енергетиці України має покращитись – завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".