UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення тарифів на електроенергію не згенерує активи для відновлення виробництва електрики – Олександр Харченко

Очільник Центру досліджень енергетики: проблема у розподілі грошей, які будуть платити за новий тариф

Новий тариф на електроенергію, який сплачуватиметься населенням з 1 червня і який становить 4,32 грн/кВт-год, не стимулюватиме відновлення генерації. На думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, зростання вартості енергетичного ресурсу для населення буде розподілене на іншу мету. Про це він повідомив під час брифінгу в медіацентрі “Укрінформу”.

Читайте також: В Україні пропонують змінити тарифи на тепло і інакше укладати договори на теплопостачання у квартири

За оцінкою експерта, кількість додатково отриманих коштів складатиме приблизно 50 мільярдів гривень на рік. Ця сума буде розподілена за алгоритмом, який встановлений і є чинним наразі. 15% коштів будуть передаватися для роботи підприємств “Укргідроенерго”, а всі інші гроші – “Енергоатому”. Водночас за оцінкою Олександра Харченка, саме гідрогенерація зазнала суттєвих ушкоджень і потребує найбільше ресурсів для відновлення.

На думку експерта, напередодні ухвалення рішення про затвердження нових тарифів необхідно було змінити систему розподілу та пояснити населенню, яким чином будуть використовуватися ці кошти. Олександр Харченко вважає, що “нічого більш неправильного прийняти було не можна”.

30 травня уряд не схвалив раніше погоджене рішення щодо встановлення нових тарифів на електроенергію для населення. 

31 травня Кабмін проголосував за новий тариф для населення, який тепер є універсальним практично для всіх категорій споживачів. Є окремі пільгові обсяги для тих, хто використовує електрику для опалення, та для користувачів, що використовують багатозонні за часовими проміжками лічильники.