UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перепроєктування енергії для людей і планети: що в МАГАТЕ розповіли про подію в Нідерландах

Майбутнє атомної енергетики обговорили міністри, представники промисловості, студенти та науковці.

У Нідерландах відбувся 26-ий Всесвітній енергетичний конгрес, повідомляє сайт Міжнародного агентства з атомної енергії. Цьогорічний захід, який проходив у Роттердамі під гаслом «Перепроєктування енергії для людей і планети», зібрав 70 міністрів із 150 країн. Подію відвідав очільник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Читайте також: Ядерна програма Ірану вже повністю сформована — Bloomberg

Глава МАГАТЕ назвав технологічний сектор потенційним новим ринком для передових ядерних технологій. За даними Міжнародного енергетичного агентства, споживання електроенергії з центрів обробки даних, штучного інтелекту (ШІ) і криптовалют становить 2% світового споживання електроенергії, але до 2026 року воно може подвоїтися.

Читайте також: Масована атака Харкова: знеструмлено ядерну установку "Джерело нейтронів"

В межах конгресу відбулася сесія, організована Азіатським банком розвитку, на якій розглядалася роль інтегрованого енергетичного планування та підходів до фінансування проєктів чистої енергетики в Азії та Тихому океані.

Читайте також: Ядерна енергетика - скільки у світі ядерних реакторів вже є і скільки будується

МАГАТЕ також організувало захід за участю доповідачів з Директорату з ядерної енергії Міністерства економіки та кліматичної політики Нідерландів, Інституту досліджень електроенергії, Європейської економічної комісії ООН та Всесвітньої ядерної асоціації. Захід був зосереджений на можливостях і викликах, з якими сектор зіткнеться в найближчі роки, оскільки поштовх до досягнення чистого нуля до середини століття посилюється.

Раніше ми писали про те, що експерти МАГАТЕ попереджали про потенційну загрозу ядерній безпеці на Запорізькій атомній електростанції в Україні.