UA / RU
Підтримати ZN.ua

Останній енергоблок на ЗАЕС переводять у режим" холодного зупину"

Рішення ухвалила держінспекція ядерного регулювання України.

Енергоблок №5 Запорізької атомної електростанції переводять у режим "холодного зупину". Відповідне розпорядження Енергоатому видала Державна інспекція ядерного регулювання України.

«В умовах втрати основного проектного джерела підживлення бризкальних басейнів необхідно негайно розпочати переведення енергоблоку №5 ЗАЕС у стан «холодної зупинки», поки що підтримується проектний режим роботи необхідних систем охолодження», - йдеться у розпорядженні.

Як зазначили у Держінспекції, при прийнятті розпорядження враховано такі фактори:

Обмеження експлуатації енергоблоку №5 Запорізької АЕС діятиме до усунення виявлених порушень.

Читайте також: Глава Запорізької ОВА розповів про ситуацію на ЗАЕС після руйнування Каховської ГЕС

У Держінспекції нагадали, що експлуатація інших енергоблоків ВП «ЗАЕС» - №№ 1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом «холодної зупинки», відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року.

Присутність постійно діючої міжнародної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС сприятиме забезпеченню виконання вимог безпеки та контролю за дотриманням основних принципів безпеки, проголошених Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

30 травня в Москві прийняли постанову, згідно з якою на території України можна бити по гідроелектростанціях і будь-яких промислових об'єктах. Розбір таких «аварій», що сталися «внаслідок воєнних дій, диверсій…», до 2028-го припинено навіть формально.

Не минуло й тижня, як було завдано удару по аміакопроводу в Харківській області (записали як «диверсію»). А через день знищили Каховську ГЕС. Докладніше читайте в статті Ігоря Маскалевича "Каховка - анонсований злочин".