UA / RU
Підтримати ZN.ua

НКРЕКП встановила нові граничні тарифи на електроенергію для бізнесу

Найдорожчим буде вечірній час.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  на засіданні 9 листопада встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу, які почнуть діяти з 30 листопада.

Так, з кінця листопада на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку  встановлено чотири рівня прайскепів для часових слотів протягом доби, супроти трьох, які діяли раніше.

Згідно з постановою НКРЕКП граничні ціни будуть на такому рівні:

на ринку «на добу наперед»:

на внутрішньодобовому ринку:

на балансуючому ринку:

В НКРЕКП зазначили, що документ був розроблений відповідно до законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», а також Методики визначення істотного коливання цін та встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку та пройшов передбачену чинним законодавством регуляторну процедуру.

Читайте також: НБУ спрогнозував, коли скасують мораторій на підвищення комунальних тарифів

Останній раз  НКРЕКП піднімала прайскепи влітку 2023-го. Тоді було змінено верхню межу цін для нічного періоду на 50% з 2000 до 3000 грн/МВт·год; для денних годин – на 40% з 4000 до 5600 грн/МВт·год; для вечірніх – на 80% вище ніж 4000, 7200 грн/МВт·год.

Водночас в 2024 році тарифи на електроенергію можуть знову зрости через девальвацію гривні, інфляцію, а також ймовірні російські атаки енергетичної інфраструктури.