UA / RU
Підтримати ZN.ua

Низку обленерго перевірять через ймовірну несправедливість застосування графіків відключень електроенергії

Держенергонагляд заявив, що має обґрунтовані підозри.

Державна інспекція енергетичного нагляду проведе поглиблену перевірку застосування обленерго графіків погодинних відключень щодо справедливого розподілу електроенергії в областях, заявив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону.

«Ми уважно відстежуємо потік звернень громадян щодо несправедливого розподілу. І вже бачимо декілька областей, де, вочевидь, найближчим часом відбудеться поглиблена перевірка», – зазначив Руслан Слободян.

За його словами, насамперед увагу звертатимуть на те, як саме оператор системи розподілу дотримувався принципу соціальної справедливості під час розподілу електроенергії.

Так, за словами Слободяна, Дніпропетровська область є лідером за кількістю скарг, тому перевірку починатимуть саме там. Потім контрольні звірки проведуть ще у п’яти-шести областях.

Він припустив, що графіки погодинних відключень можуть не дотримуватися через накладку стабілізаційних відключень на аварійні, але додав, що «є обґрунтовані підозри, що деякі оператори системи розподілу не зовсім правильно застосовували графіки погодинних відключень».

Порушникам видадуть приписи про усунення порушень з рекомендаціями щодо подальшого їх уникнення.

Читайте також: В "Укренерго" детально пояснили, як діють черги відключення світла 

Нагадаємо, днями прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в кінці липня ситуація в енергетиці України має покращитись – завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".