UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неушкодженою залишилася лише базова атомна генерація – Зеркаль

Швидко закрити питання енергетики не вийде.

В Україні після російських атак залишилась неушкодженою базова атомна генерація, а от маневрова генерація майже втрачена, заявила в інтерв’ю «Українській правді» надзвичайний та повноважний посол України, колишня заступниця Міністра закордонних справ України та ексрадниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

«Усі ці станції пристріляні. По деяких прильоти були до 20 разів. І якщо у нас не буде достатньо ППО та закрите небо, це буде безкінечна робота по відновленню – руйнуванню – відновленню», - заявила вона.

Зеркаль зазначила, що зараз багато залежатиме від того, наскільки енергетичні компанії, як от ДТЕК, які мають забезпечити ремонт своїх станцій, будуть впевнені, що під час відновлення не станеться ще один «приліт», який зруйнує всі зусилля.

Загалом ситуацію в енергетиці, за словами Зеркаль, покращити швидко не вийде, оскільки на практиці потрібно фактично побудувати нову систему, а не провести точкові ремонти.

На запитання, яких помилок допустилась Україна після атак на генерацію у 2022 році, вона зазначила, що варто було ще тоді децентралізовувати генерацію.

«На жаль, ніхто серйозно не сприймав необхідність її побудови, ніхто не хотів думати на крок уперед, що війна може тривати не один рік, і що потрібно забезпечувати стійкість», - сказала експертка.

Зеркаль додала, що енергетичної стійкості Україні дали б багато маленьких електростанцій, які можуть заміняти одна одну, не залежать від того, наскільки зруйнована система, та можуть забезпечувати критичну інфраструктуру.

Читайте також: Наприкінці липня ситуація в енергетиці покращиться – Шмигаль

Під час хвилі російських ракетних атак на енергетику України було втрачено 9,2ГВт генерації електроенергії, тобто близько половини потужності для проходження зими. Зокрема, знищені низка великих ТЕС та пошкоджені гідроелектростанції.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".