UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нещодавно відремонтований енергоблок АЕС не працює на повну потужність – МАГАТЕ

Його підключили декілька днів тому.

Після 45 днів ремонту на Рівненській атомній електростанції 16 липня в мережу підключили енергоблок №3. Проте поки він не працює на повну потужність через мережеві обмеження.

Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Там зазначили, що на «все вразливішу українську електромережу» продовжують впливати бойові дії.

Читайте також: Відключення світла: чи заплатять українці менше за електроенергію у липні

"Для забезпечення ядерної безпеки на всіх атомних електростанціях дуже важливо, щоб електромережа по всій Україні залишалася стабільною", – зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Також в агентстві додали, що на двох із трьох енергоблоків Південноукраїнської АЕС триває плановий ремонт та перезавантаження палива.

Читайте також: Уряд заборонив вимикати електроенергію в прикордонній та прифронтовій зоні

Напередодні "Енергоатом" повідомив, що достроково підключив до енергомережі один із енергоблоків після перевантаження ядерного палива і планового ремонту обладнання.

А генеральний директор YASNO Сергій Коваленко розповів про новий підхід до розподілу відключень електроенергії, який має бути справедлививішим. Його запровадили з урахуванням минулих помилок.

Українці розуміють масштаби проблем в енергосистемі і те, що вони будуть довготривалими, але виїжджати із країни не планують. ZN.UA провело всеукраїнське опитування українців про те, як вони переживають відключення світла, а в "Укренерго" запитали, що компанія робить, аби цих відключень стало менше. Відповіді на ці та інші питання дає Юлія Самаєва у статті "Як Україна переживає найспекотніше літо і готується до найтемнішої зими".