UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наприкінці липня ситуація в енергетиці покращиться – Шмигаль

Прем’єр анонсував низку заходів для підтримки альтернативної енергетики.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що розраховує на покращення ситуації в енергетиці України у двадцятих числах липня. Зокрема, тоді завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі, а відключення будуть не такими тривалими.

За словами глави уряду, Кабінет міністрів розробив і вже частково запустив комплекс заходів, який має стимулювати громадян та бізнес до енергетичної стійкості.

Мова йде про кредити для громадян під 0%, до 480 тис. грн, на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії.

Також пільгові кредити передбачені для малого й середнього бізнесу на суму до 150 млн грн та на термін до 10 років під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації.

«На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1-5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних», - зазначив Шмигаль.

Також уряд планує надавати кредити для ОСББ та ЖБК на суму до 5 млн гривень для встановлення сонячних станцій і теплових насосів. Зокрема в межах програми «ГрінДІМ» держава після встановлення компенсує 70% витрат на проєкт.

В планах є і кредити для великого бізнесу на 5-7 років під 14-16% річних під заставу обладнання. Спільно з НБУ ми провели роботу з банківським сектором, який готовий забезпечити таке кредитування.

Також Шмигаль заявив, що до парламенту подані законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання.

«Очікуємо, що не пізніше 25 липня усі ці механізми запрацюють на повну силу», - підсумував він.

Читайте також: Російські атаки на енергетичні об'єкти спонукають Україну відновлювати сектор з акцентом на використання "зелених" технологій — WP

Напередодні «Укренерго» скасувало заплановані на 9-24 липня вимірювання фактичного рівня споживання у кожній області через зростання дефіциту потужності в енергосистемі та зростання споживання через спеку. Очікується, що виміри проведуть пізніше, коли знизиться температура повітря та буде сприятливіша ситуація в енергосистемі.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".