UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова готова постачати електроенергію в Україну, отримуючи для цього газ

Сторони збираються розвивати інфраструктуру.

Молдова може розмістити на своїй території генераційні установки, щоб постачати електроенергію в Україну, використовуючи природній газ, який надходитиме для цього обміну. Для цього держави збираються зробити газову інфраструктуру "комерційно надійною".

Також разом із Румунією країна готова сприяти післявоєнній відбудові України, йдеться у спільній заяві трьох сторін.

Читайте також: Україна має перемогти Росію, щоб гарантувати стабільність у регіоні – МЗС Румунії

"Географічне положення на кордоні з Україною дозволяє Молдові та Румунії відігравати суттєву роль у підтримці відбудови, а також бути логістичним хабом для залучених компаній та організацій", ‒ додали в МЗС.

Сусідні держави планують розвивати регіональні електричні з'єднання та збільшити пропускну спроможність Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору,

"Це включатиме гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проєктів із виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії", ‒ вказано у заяві.

Нагадаємо, очільник МЗС Дмитро Кулеба пообіцяв, що Київ ділитиметься з Кишиневом інформацією про гібридну загрозу з боку Росії, яка намагається вплинути на хід президентських виборів у Молдові та на результати референдуму щодо вступу країни до ЄС.

Читайте також: МЗС Молдови: Єдина країна, яка не поважає і порушує наш нейтралітет – це Російська Федерація

До опалювального сезону залишилося три з половиною місяці, а будівництво захисних споруд на великих підстанціях профінансували лише на 10%.

Із яких міркувань влада вирішила, що захищати енергооб’єкти під час енерготерору не є пріоритетним завданням, розбирався Юрій Ніколов у тексті "Чому уряд блокує спорудження захисту на електропідстанціях?".