UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міненерго немає прогнозів щодо того, коли Україна знову вийде з графіків відключення світла

Зараз на пошкоджених енергетичних об'єктах відбувається оцінка наслідків атаки. Там, де ситуація дозволяє, вже розпочалися відновлювальні роботи. 

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук розповіла, що графіки стабілізаційних відключень світла будуть діяти, поки енергетики не нормалізують ситуацію в енергосистемі після однієї з наймасштабніших атак по Україні за весь час вторгнення. Під час телемарафону вона нагадала, що учора окупанти випустили по нашій державі 127 ракет та 109 дронів, що призвело до значних руйнувань енергетичної інфраструктури. 

"Енергетики працюють там, де це дозволяє безпекова ситуація, на всіх об’єктах, — пояснила спікерка. — І дійсно вчора операторам системи передачі для того, щоб вберегти цілісність системи, довелося запроваджувати графіки екстрених відключень, аварійних відключень". 

Зараз на пошкоджених об'єктах відбувається оцінка наслідків атаки. Там, де це можливо, енергетики вже почали відновлення, аби якнайшвидше повернути  українцям електрику та скасувати або хоча б послабити графіки. 

Тож не слід забувати, наголосила Гринчук, що українська енергетика знову перебуває під прицілом ворога — ситуація складна, хоча й контрольована. 

Читайте також: Сили оборони за добу знищили 1280 росіян, 120 дронів та понад сотню ракет: втрати ворога

Детальніше про ситуацію в українській енергосистемі пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".