UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАГАТЕ не встановило причини пожежі на ЗАЕС. Кажуть, що аналізуватимуть ситуацію далі

Напередодні представники МАГАТЕ оглянули градирні станції.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції, не змогли встановити причину пожежі на АЕС, йдеться у звіті організації. У МАГАТЕ кажуть, що продовжать аналізувати ситуацію.

Зокрема, співробітники організації відвідали градирні станції після чого зробили висновок, що джерело пожежі, яка спалахнула на АЕС 11 серпня, навряд чи знаходилось біля основ конструкції. Експерти вважають, що, найімовірніше, джерело було зосереджене у внутрішній частині градирні на рівні розподілу водяних форсунок. 

Читайте також: Глава уряду Австрії закликав Україну та Росію до переговорів після пожежі на ЗАЕС

Під час огляду пошкодженої градирні команда МАГАТЕ помітила обгорілі ділянки внутрішнього обладнання вище, біля рівня розподілу водяних форсунок. Вони також побачили краплі обгорілого пластику та уламки бетону, розкидані басейном з холодною водою. На думку експертів, ці краплі відповідають розплавленій і впалій пластиковій сітці, що утворилася під час пожежі.

«Під час обходу не було виявлено ні шин, ні залишків безпілотника. Команда підтвердила, що не було ніяких значних ознак порушення уламків, попелу або сажі, розташованих біля основи градирні», – зазначили в МАГАТЕ.

Читайте також: Пожежа на ЗАЕС: у Міненерго розповіли, чи були радіоактивні викиди

Там запевнили, що пожежа не вплинула на ядерну безпеку АЕС, адже градирні зараз не експлуатуються. Вони не потрібні як частина механізму охолодження реакторів, які перебувають у стані холодної зупинки.

«Наразі команда не змогла зробити остаточних висновків на основі отриманих даних і спостережень. МАГАТЕ продовжить свій загальний аналіз після додаткового огляду та отримання доступу до рівня розподільчого пристрою водяного розпилювача і басейну холодної води», – підсумували в МАГАТЕ.

Читайте також: Загроза аварії на ЗАЕС триватиме, допоки Україна не відновить над нею контроль — МЗС Естонії

Нагадаємо, 11 серпня на території Запорізької АЕС сталася пожежа. У МАГАТЕ заявили, що експерти організації стали свідками сильного диму у північній частині станції, передували цьому численні вибухи. Там тоді припустили, що росіяни запустили по градирні дрон

«Енергоатом» повідомляв, що пожежу на станції вдалось загасити, а її причиною була недбалість росіян. Наразі там не зафіксували перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин.