UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли покращиться ситуація з електропостачанням: експерт окреслив терміни

Енергетики наразі усувають пошкодження.

Упродовж тижня ситуація з енергозабезпеченням в Україні після наймасштабнішої російської атаки на енергетику країни 26 серпня має покращитися. Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, повідомляє Інтерфакс.

"Думаю, протягом тижня ситуація з енергозабезпеченням має суттєво покращитися. Через три-чотири дні це вже буде відчутно", - сказав він у коментарі "Енергореформі" у вівторок.

Експерт пояснює такі темпивідновлення і прогнози характером пошкоджень, що дає змогу фахівцям порівняно швидко відновити можливості енергосистеми.

Разом із тим, за його словами, у разі нових атак та пошкоджень енергооб'єктів ситуація може змінитися. Наразі ж енергетики працюють над відновленням пошкоджених об'єктів у посиленому режимі.

"Поки що складно говорити, чи вдасться взагалі уникнути графіків відключень, але обмеження мають скоротитися в найближчій перспективі", – додав Харченко.

Раніше ексміністр палива і енергетики, президент Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков припускав, що після останнього комбінованого удару по Україні жорсткі обмеження електроенергії триватимуть один-два тижні, якщо не буде нових масштабних атак.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук розповіла, що графіки стабілізаційних відключень світла будуть діяти, поки енергетики не нормалізують ситуацію в енергосистемі після однієї з наймасштабніших атак по Україні за весь час вторгнення. 

Один із наймасовіших ударів по енергосистемі України показав зміну в тактиці російських окупаційних військ. Росіяни почали застосовувати касетні боєприпаси, що пошкоджують незахищене обладнання, хоч і часто некритично, розповів Ігор Маскалевич у статті "Наліт на енергосистему: підготовка до зими по-російському".