UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС і надалі підтримуватиме енергетичний сектор України

Євросоюз готовий надати 5 млн позицій різного обладнання для української енергетики.

Підтримка українського енергетичного сектору була однією з тем на засіданні міністрів енергетики країн ЄС, котре відбулося в Брюсселі. Про це повідомляє Урядовий портал України

На засіданні головувала віцепрем’єрка і міністерка енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш. Вона повідомила, що Європейський Союз вже ухвалив низку рішень щодо підтримки енергетичного сектору України. Йдеться, зокрема, про постачання близько 5 млн позицій різного обладнання та матеріалів.

«Ми переконані, що незабаром Україна виграє війну і розпочне відбудову, а ЄС буде відданим партнером цього процесу», — зазначила Ебба Буш.

Вона також підкреслила, що підтримка України у боротьбі проти агресора є одним із пріоритетів Швеції під час її головування в ЄС. Країна головує у Раді Євросоюзу від початку цього року.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, котрий також взяв участь у засіданні, зауважив, що тут обговорювалися й санкції проти Росії. Передусім – у сфері ядерної енергетики.

«Важливо вже зараз надіслати сигнал, що Росії, яка порушує ключові принципи ядерної і радіаційної безпеки своїми діями в Україні, не повинно бути на європейських ринках», – підкреслив Галущенко.

Читайте також: Україна отримала від Франції понад 180 тонн енергобладнання

Раніше голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що у найближчі пів року дефіцит українській енергосистемі не загрожує.

Запорукою енергетичної безпеки країни він вважає саме ту обставину, що українська енергосистема є частиною європейської. Це дозволяє імпортувати електроенергію, якщо не вистачить власної.