UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ісландія передала на відновлення енергетики України 2,7 млн євро

Фонд підтримки енергетики збирає донати від партнерів.

Після ракетних обстрілів, які зруйнували 80% теплогенерації навесні, партнери посилили підтримку енергетичного сектору. Надані кошти в рамках Фонду підтримки енергетики будуть спрямовані на закупівлі необхідного обладнання для ремонту і відновлення пошкоджених об'єктів.

У міністерстві енергетики повідомили про те, що наразі Фонд нараховує понад 494 мільйони євро. Останній внесок  від Ісландії складає 667 тисяч євро, додатково до 2 млн євро переданих до Фонду раніше. Загалом Ісландія перерахувала в підтримку України вже 2,72 млн євро.

Протягом останніх тижнів допомогу на відновлення енергетичних об'єктів надали Велика Британія, Швеція, Данія, Австрія та Австралія.

Читайте також: Уряд знову планує звільнити від мита та ПДВ генератори й інше енергетичне обладнання

Раінше повідомлялося про те, що зосередження генерації у великих енергетичних вузлах і її розподіл для споживачів дає змогу ворогу активно впливати на енергетичну систему України. Саме тому замість концентрації об'єктів енергетики у невеликій кількості навколо найбільших споживачів, треба прийти до децентралізованої системи, яка унеможливлює ефективність навіть постійних масованих атак Росії по енергосистемі. 

Чи зможе система відновитися, а головне, чи можна протистояти енергетичному терору, розповідає Ігор Маскалевич у тексті "Удари по енергосистемі триватимуть. Ми до них готуємося?".