UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індія імпортує рекордні обсяги нафти РФ, перетворюючись на найбільшого постачальника палива в Європу — Bloomberg  

Залежність Європи від імпорту нафтопродуктів з Індії зросла після заборони на російську нафту.  

Російська нафта все ще живить Європу – тільки за допомогою Індії. Ще у грудні минулого року ЄС заборонив майже будь-який морський імпорт сирої нафти з Росії. Пізніше блок поширив цю заборону і на очищене паливо. Однак запроваджені правила не завадили таким країнам, як Індія, купувати російську нафту дешевше, переробляти її на пальне, зокрема на дизельне паливо, і відправляти назад до Європи з націнкою. Про це пише Bloomberg.

Згідно з даними аналітичної компанії Kpler, зібраними Bloomberg, Індія може стати найбільшим постачальником нафтопродуктів до Європи цього місяця, одночасно купуючи рекордні обсяги нафти РФ.

«Російська нафта повертається до Європи, попри всі санкції, й Індія, яка нарощує експорт палива на Захід, є яскравим прикладом цього», – сказав аналітик компанії Kpler Віктор Катона.

Залежність Європи від імпорту нафтопродуктів з Індії зросла після заборони на російську нафту.  

Читайте також: Удар по «тіньовому флоту» Росії: найбільший перевізник нафти до Індії позбавлений міжнародної страховки

Для ЄС цей розвиток подій неоднозначний. З одного боку, блок тепер потребує альтернативних джерел дизельного палива, коли він перекрив прямі потоки з Росії, яка раніше була його головним постачальником. З іншого боку, це, зрештою, підвищує попит на нафту РФ і означає додаткові витрати на фрахт. Це також означає більшу конкуренцію для європейських нафтопереробників, які не мають доступу до дешевої російської нафти.

За даними Kpler, європейський імпорт нафтопродуктів з Індії може перевищити 360 тисяч барелів на день, випередивши обсяги імпорту з Саудівської Аравії.

Очікується, що в квітні надходження російської сирої нафти до Індії перевищить два мільйони барелів на день, що становить майже 44% загального обсягу імпорту нафти в країну.

Більше половини морських поставок російської нафти припадало на країни ЄС і G7 до того, як блок почав скорочувати закупівлі у відповідь на вторгнення РФ в Україну на початку 2022 року.

Читайте також: Експорт нафти з Росії повернувся до довоєнного рівня

Раніше повідомлялося, що Індія відіграє дедалі важливішу роль на світових нафтових ринках, купуючи більше дешевої російської нафти та переробляючи її на паливо для Європи і США. При цьому країна не наразилася на значну громадську реакцію, оскільки досягає подвійної мети Заходу – зменшити енергетичні доходи Москви і водночас запобігти «шоку» від перебоїв з постачанням нафти. Тоді як Європа посилює санкції, Індія буде займати все більш центральне місце на «світовій нафтовій мапі», яка була перекроєна через війну РФ проти України, пише Bloomberg.