UA / RU
Підтримати ZN.ua

Графіки не діють уже в семи областях, можливі відключення інфраструктури

Електроенергії критично не вистарчає. 

Через значне перевищення лімітів споживання електроенергії в Україні у вівторок, 4 червня, можливі відключення  від енергопостачання об’єктів критичної інфраструктури, які до цього не застосовувались, повідомили в НЕК «Укренерго».

В компанії зазначили, що максимальні об’єми споживання уже перевищені в семи областях - Донецькій, Житомирській, Миколаївській, Київській, Кіровоградській, Харківській та Хмельницькій а також у місті Києві.

«Коли споживання значно перевищило ліміти, «Укренерго» вимушено застосувало з 14:25 аварійні відключення, а з 14:50 - спеціальні графіки аварійних відключень для побутових та промислових споживачів в цих регіонах. Можливі перерви в енергопостачанні об’єктів критичної інфраструктури», - йдеться в повідомленні.

Аварійні обмеження будуть діяти до повернення споживання в межах лімітів. Тоді відключення електроенергії здійснююватиметься за графіком.

Читайте також: Відключення світла по 10 годин: депутат розповів до чого готуватися українцям

Відключення електроенергії є наслідком шести комбінованих цілеспрямованих атак Росії на українську енергосистему. Так, з кінця березня 2024 року до початку червня російські нападники знищили понад 9ГВт потужностей української енергосистеми. Як зазначає Андріан Прокіп у статті «Розвінчування міфів в енергетиці», це майже половина пікового зимового споживання, тому відключення електроенергії стануть нормою для України.