UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова ГО "АНТС" Гопко розвінчує три російські міфи про "замерзлу Україну"

РФ прагне залякати українців та дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Розмови щодо використання української газотранспортної системи для постачання азербайджанського газу викликають занепокоєння серед експертів, оскільки існує реальна загроза під прикриттям постачання азербайджанського газу продовжити транзит російського, пише голова Мережі Захисту Національних Інтересів "АНТС", голова Zero Corruption Conference та депутатка ВРУ VIII скликання Ганна Гопко у статті "Азербайджанський газ — прикриття для повернення РФ на ринок ЄС".

"Азербайджан давно позиціонується як важливий гравець на європейському енергетичному ринку. Через спеціально побудований Трансанатолійський газопровід (TANAP) до Європи постачається близько 13 млрд кубометрів газу на рік. І хоча в Європі зацікавлені в азербайджанському газі, існують великі сумніви щодо того, чи справді він зможе замінити російський газ після завершення 2024 року дії транзитного договору між Україною та Росією", - наголошує авторка.

Читайте також: Азербайджан домовляється про транзит російського газу через Україну – Алієв

Гопко наводить у статті слова колишнього генерального директора ТОВ "Оператор ГТС України" Сергія Макогона, що нині Азербайджан не має достатніх обсягів газу, щоб замістити 14 мільярдів кубометрів російського газу, що транзитується через територію України. Він зауважує, що схема постачання "азербайджанського газу" через Україну може бути комерційним прикриттям для продовження експорту газу РФ.

Росія нині зосередила увагу на новій "інформаційній кампанії", яку Гопко називає "Україна замерзне у 2025 році".

За її словами, пропаганда РФ наративами щодо відключення газопостачання прагне залякати громадян України, дестабілізувати ситуацію всередині країни, підірвати її міжнародну підтримку.

Читайте також: Президент Азербайджану оптимістично налаштований щодо продовження угоди між Росією та Україною про транзит газу — Reuters

Гопко розвінчує три міфи, які поширює країна-агресорка:

"Ще 2020 року нашу газотранспортну систему було адаптовано до роботи без російського газу в умовах, коли очікувалося введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". Система може функціонувати завдяки внутрішнім компресорним станціям і власному видобутку газу", - заявляє голова "АНТС".

"Понад те, система постачання газу до столиці є кільцевою, що забезпечує надійність постачання навіть у разі пошкодження окремих частин газопроводу", - додає голова Мережі Захисту Національних Інтересів.