UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газова криза для Європи все ще реальна: причини

Заповнених газосховищ може виявитися недостатньо.

Європейські запаси газу переповнюються, а регіональний попит падає до рівня, небаченого з початку 1980-х років. Проте ціни на газ залишаються захмарними і нещодавно досягли максимуму за вісім місяців. Причина? Сьогодні “достатньо” газу може перетворитися на “недостатньо”, якщо трапиться щось несподіване — скажімо, різке похолодання або збій у постачанні з Росії. І мало хто може із цим посперечатися, пише Bloomberg.

Судячи з кількості газу, який Європа закачала під землю для використання взимку 2024-25 років, все виглядає добре. Ще 19 серпня – на 10 тижнів раніше запланованого 1 листопада– заповненість досягла 90% загальної потреби. Теоретично цього має бути достатньо, щоб пом'якшити сезонне зростання попиту. Але придивіться ближче, і побачите причини бути обережними.

По-перше, значне накопичення запасів відбулося дуже рано навесні, фактично внаслідок температур минулої зими, вищих за середні. Відтоді профіцит зменшився, оскільки Європі не вдалося залучити вантажі зрідженого природного газу такими ж темпами, як у 2022 та 2023 роках. Принадність ЗПГ полягає у тому, що газ охолоджується та обробляється для завантаження на танкери для транспортування по всьому світу. Таким чином, Європа може купувати ЗПГ з будь-якої точки світу, компенсуючи втрату поставок російського газу через трубопроводи.

У 2022 і 2023 роках Європа закупила багато ЗПГ, обігнавши азіатських імпортерів і вигравши від зниження попиту в Китаї. Але цього року Європа зіткнулася з більш жорсткою конкуренцією не лише з боку Пекіна, але й з боку менших покупців в Азії. У результаті імпорт ЗПГ в Європу цього літа був на 15-25% нижчим, ніж за аналогічні періоди попередніх двох років.

По-друге, Європа увійшла в попередні дві зими з принаймні парою десятків суден ЗПГ біля своїх берегів, які виступали в якості додаткових сховищ. Цієї зими навряд чи регіону сподобаються плаваючі запаси, враховуючи те, що арбітраж між азіатськими та європейськими цінами на ЗПГ наразі сприяє потокам, що йдуть на схід, а не на захід.

Якщо все піде за планом, то в Європі буде достатньо газу. Якщо зима нормальна — або навіть тепліша, ніж зазвичай — і не станеться серйозних поломок,  то поточних запасів буде достатньо. За такого сценарію європейські ціни на природний газ можуть значно впасти до Різдва або початку січня, після проходження третини сезону. Зараз європейський еталон газу, відомий як TTF, торгується близько 40 євро (44 долари) за мегават-годину. Можливе зниження десь до 30-25 євро за МВт-год.

Читайте також: Далі буде гірше: вчені зробили невтішний прогноз про майбутнє Ель-Ніньо

Що може піти не так і, таким чином, підвищити ціни? По-перше, погода. За останні два роки явище Ель-Ніньо, яке призвело до підвищення глобальної температури, допомогло зменшити вплив енергетичної кризи на континент. Але Ель-Ніньо швидко зникає, і метеорологи припускають, що протилежна погодна тенденція, яка має назву Ла-Нінья, ймовірно, домінуватиме вже з жовтня або листопада. Якщо це так, тоді Європа може зіткнутися з нормальною або навіть більш холодною зимою.

Читайте також: Реакція ринків на бої в Курській області: газ в Європі продовжує рости в ціні

Друга загроза – з боку Росії. Ця новина може бути шокуючою для будь-кого поза енергетичним сектором: Європа все ще купує російський природний газ, у тому числі через трубопровід, який пролягає через Україну. Навіть сьогодні, через понад три роки після того, як Росія вторглася в Україну, Австрія, Словаччина, Угорщина та Італія досі значно покладаються на Москву щодо поставок газу. Незрозуміло, чи продовжиться цей потік після завершення терміну дії ключового транзитного контракту по трубопроводу в кінці 2024 року. Заберіть цей газ – і поточні європейські запаси газу вже не виглядатимуть достатніми.

З початку газової кризи у 2021 році Європа значно скоротила споживання через те, що високі ціни скоротили енергоємну промислову діяльність, а також тому, що політичні рішення збільшили виробництво відновлюваної електроенергії. Але споживання зараз знаходиться на найнижчому рівні, і навряд чи воно буде знижуватися ще більше. Айра Джозеф з Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету в Нью-Йорку вважає, що європейський попит цього року може впасти до мінімуму з 1984 року.

Яскравим нагадування про те, що Європа досі не розв’язала енергетичну кризу, є те, що поточні ціни значно нижчі, ніж у 2022 році, але все ще вдвічі перевищують довоєнні рівні. Якщо все піде добре, Європа матиме достатньо газу, і за такого сценарію ціни повинні бути нижчими до Різдва. Але достатньо буде недостатньо, якщо бодай щось одне піде не за планом.

Останній удар Росії по нашій енергетиці продемонстрував чергову зміну в тактиці ворога. Про що вона свідчить і як цього разу росіяни вирішили нас занурити в пітьму та заморозити, пояснює Ігор Маскалевич.