UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарантоване електропостачання стане сезонним: літнє та зимове – уряд

Все внаслідок того, що деякі об'єкти влітку не працюють, але взимку їх робота є критично важливою

Уряд працює над оновленням переліку об'єктів критичної інфраструктури, які мають гарантоване електропостачання у кожному регіоні. За попередньою оцінкою процес верифікації таких об'єктів завершиться 1 липня, повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян, якого цитує урядовий портал.

“Наразі в багатьох областях з переліку об'єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях – понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об'єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших”, – зазначив у коментарі очільник Держенергонагляду.

Зимовий і літній перелік об'єктів гарантованого електропостачання

Також серед новацій буде затвердження переліку об'єктів критичної інфраструктури, які будуть складатися залежно від сезону, а саме літній та зимовий перелік підприємств та установ, що матимуть гарантоване електропостачання. Це необхідно, на думку керівника Держенергонагляду, оскільки на сьогодні до списку гарантованого електропостачання включені об'єкти, які влітку не працюють, але робота яких надзвичайно важлива під час опалювального періоду. Таким чином, виключення цих об'єктів з гарантованого електропостачання влітку дасть можливість збільшити резервні потужності в кожному регіоні.

Які об'єкти мають бронювання від відключень?

Як повідомлялося раніше, спеціальною постановою уряд визначив перелік критично важливих об'єктів, яким має бути забезпечено пріоритетне постачання електричної енергії відповідно до встановленого мінімального навантаження. Цим переліком визначаються об'єкти, які не мають під час планових чи навіть аварійних відключень позбавлятися хоча б мінімального енергоживлення. 

До таких об'єктів включають об’єкти критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору та сектору системи життєзабезпечення, включених до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури.

Також у переліку бронювання від відключень:

Переліки критично важливих об’єктів готуються та затверджуються обласними, Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями).