UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фіцо розкрив деталі можливого продовження транзиту російського газу через Україну

Прем'єр Словаччини заявив, що ідею продовження транзиту підтримує Італія та Австрія.

Словаччина може продовжити транзит російського газу через Україну без прямої участі українських компаній. Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в інтерв'ю інформаційному агентству TASR.

За його словами, контракти з "Газпромом" могли б укласти словацькі компанії.

"Є можливість [продовження транзиту газу], я буду дуже радий, якщо рішення буде знайдено. Можливо, без прямої участі українських компаній", – сказав Фіцо.

Читайте також: Фіцо після російського обстрілу Києва заявив, що в місті "нормальне життя"

Фіцо вважає, що українці зроблять величезну помилку, якщо не створять умови для транзиту російського газу в Європу. Він додав, що це питання стосується не тільки Словаччини, а й Італії та Австрії, які підтримують цю ідею.

"Я розумію, що з політичних причин Україна не може дозволити собі продовжити угоду з "Газпромом", але з іншого боку, Україна розуміє, що транзит російського газу через її територію приносить певні доходи, платежі за транзит", – сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, Роберт Фіцо після зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем заявив про начебто готовність України дозволити транспортування російського природного газу через її територію після закінчення поточної транзитної угоди у 2024 році.

У Кабміні відповіли, що Україна не планує продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року.