UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Енергоатом" планує побудувати АЕС у місті-привиді

Раніше цей проєкт зупинили ще у 1980-х роках.

Україна розробила енергетичну стратегію до 2050 року, в якій одним із ключових напрямів є збільшення потужностей атомної генерації. У рамках цієї стратегії компанія "Енергоатом" працює над визначенням нових майданчиків для будівництва атомних електростанцій.

Одним із найбільш перспективних місць обрали Чигиринський майданчик поблизу міста-привида Орбіта в Черкаській області, де планують зведення чотирьох енергоблоків за технологією AP1000.

Читайте також: Хмельницька АЕС отримала техніку для добудови енергоблоків

Першим кроком у реалізації цього проєкту стали рішення, ухвалені на позачерговій 51-й сесії Чигиринської міської ради:

Недобудована Чигиринська АЕС. Фото: city-news.ck

Генеральний директор підприємства Петро Котін підкреслив, що компанія має намір відродити місто Орбіта, перетворивши його на сучасний населений пункт, подібний до Нетішина, Южноукраїнська або Вараша.

Він також зазначив, що успішна реалізація цього проєкту стане вагомим внеском у повоєнне відновлення країни та підвищення її енергетичної безпеки. За словами Котіна, впровадження інноваційних ядерних технологій забезпечить Україні лідерство у сфері атомної енергетики, надавши їй унікальний досвід та власні технологічні рішення.

Читайте також: Енергоатом повідомив, скільки енергоблоків лишилось відремонтувати до зими

"Енергоатом" розійшовся не на жарт і цілком серйозно обіцяє побудувати десятки енергоблоків у найкоротші терміни. Враховуючи, що на Хмельницькій АЕС два не можуть добудувати з кінця 1980-х років минулого століття, дуже хочеться розібратися в реалістичності цих планів.

Зробив це Ігор Маскалевич у тексті "Два! Чотири! Десять! Скільки ж реакторів реально побудує "Енергоатом"?