UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергетики говорять, що українцям слід готуватися до складної зими – Міненерго

Крім імовірних зимових відключень, можуть бути обмеження і влітку

Споживачам електроенергії слід готуватися до складної зими з обмеженнями постачання, прогнозує Міністерство енергетики України. Міненерго закликає споживачів ощадливо споживати електроенергію з огляду на значні втрати генеруючих потужностей після обстрілів російських військ.

Читайте також: Тариф на електроенергію можуть підняти

За останні місяці енергетична система України зазнала найбільших втрат генерації і ушкоджень з часу початку широкомасштабної війни, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко 

За його оцінкою, якщо інша країна втратила б схожий відсоток генерації, в країні був би блекаут. Однак українська система адаптувалась до викликів і наразі збалансована.

Коли будуть використовуватись регулярні обмеження?

Взимку енергетичну систему втримати буде дуже складно без обмежень, тому міністр рекомендує всім споживачам електричної енергії готуватись до складної зими. Він не виключає того, що труднощі можуть початись і влітку. Однак в літній сезон простіше збалансувати систему завдяки роботі сонячних електростанцій та інших станцій, що працюють за допомогою застосування відновлювальних джерел.

В Україні іноді вводять обмеження в енергетичній системі, внаслідок ракетних атак російських військ. Наприклад 8 травня, по всій Україні запланували обмеження з електропостачання для побутових та промислових споживачів через наслідки масованої російської ракетної атаки. Внаслідок атаки були зафіксовані пошкодження енергетичної інфраструктури у Львівській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Зокрема, пошкоджень зазнали як теплові, так і гідроелектростанції.