UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповів, як не замерзнути у багатоквартирному будинку під час постійних відключень електрики взимку 

Щодо приватних будинків, власники цього житла вже давно адаптувались до таких випробовувань

Для того, щоб забезпечити багатоквартирний будинок теплом навіть під час постійних відключень, варто зробити декілька нескладних дій та приготувань. Водночас зберегти теплову систему у приватних будинках значно легше, а власники такого житла вже давно пристосувались до змін джерел нагріву теплоносія. Про це пише у статті для ZN.ua “Як нам пережити зиму-2? Що робити людям” Олександр Сергієнко, кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста".

Читайте також: Сніжно та морозно: синоптики розповіли, якою буде зима у Києві

У приватному житлі можливе застосування чи перехід на той вид палива, який доступний і є наразі найефективнішим. Це і газ, і електрика, і сонячні панелі, або найпростіші груби, якими можна нагріти приміщення за допомогою дров.  

Як побороти наслідки відключення в багатоквартирному будинку і не розморозити систему?

Інша справа з багатоквартирними будинками, де складна система теплозабезпечення, яка є розгалуженою. “Щодо багатоквартирних будинків, ми раніше писали, що альтернативи централізованому опаленню в місті практично немає. Тож якщо у вас будинок вищий за 7–8 поверхів, потурбуйтеся про те, щоб циркуляційні насоси системи централізованого опалення мали резервне джерело живлення (див. ч. 1 статті)”, – зазначає експерт.

Проте навіть якщо немає такої можливості, можна обійтись і без таких систем, якщо, звісно, відключення будуть більш-менш прогнозованими. “Будь-який будинок тримає температуру близько доби. Та це за умови, що відключення світла будуть прогнозованими, себто за визначеним графіком”, – уточнює автор публікації.  

Як повідомлялось раніше, проблемні питання енергетичної стійкості міст обговорили під час засідання правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”. Як зазначалося на засіданні, важливо, щоб парламент і уряд прийняли невідкладні рішення, без яких неможливо забезпечити ефективну підготовку громад до зими та зберегти енергетичну стійкість міст. Насамперед це компенсація різниці в тарифах, спрощення приєднань, збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах та інші поточні питання місцевого самоврядування.