UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через поломки не працюють на повну потужність два блоки українських АЕС

Відключень електроенергії стане більше.

Через поломки на українських атомних електростанціях на разі не працюють на повну потужність два блоки АЕС. Як наслідок дефіцит генерації в енергосистемі збільшився на 625МВт, повідомило джерело ZN.UA на енергоринку.

Так, один блок не працює на Хмельницькій АЕС. Його поломка сталась ще навесні 2023 року, через що втрачено 200 МВт потужностей.

Також у вівторок, 3 вересня, з ладу вийшов один із трьох блоків на Південноукраїнській атомній електростанції, створивши додатковий дефіцит об’ємом 425 МВт

Також на  ПУАЕС вийшов з ладу головний циркуляційний насос. За словами співрозмовників, для усунення цієї проблеми може піти чимало часу.

Неполадки на атомних електростанціях, які впродовж літа проходили профілактичні ремонти, викликають питання до якості цих профілактичних ремонтів, які проводив НАЕК «Енергоатом».

Читайте також: МАГАТЕ відреагувало на відключенння чотирьох атомних реакторів в Україні через обстріли росіян

Про поломку на ПУАЕС повідомив і директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Знову аварія на Південноукраїнський АЕС. Дві зайві черги відключень від Укренерго - бо енергоблок на 600 МВт знизив видачу. Скоріш за все, наступного тижня піде в ремонт», - написав він у Facebook.

Харченко зазначив, що якщо високовольтні мережі уже за кілька днів будуть в порядку після масових атак на енергетику, то «сюрпризи від Енергоатому» передбачати поки не вдається, а це матиме значення для роботи енергосистеми.

Українці, які розслабилися після декількох тижнів «цілодобового світла» та заспокійливих меседжів влади, зненацька відчули й підступність ворога, й вразливість систем життєзабезпечення. Знову думаємо про те, що буде, коли настане зима, та як узагалі її пережити. Як працює енергосистема, де її слабкі місця та як цьому зарадити, — пише в статті «Чи переживе зиму українська енергетична система?» директор Інституту міста Олександр Сергієнко.