UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частковий блекаут на Запорізькій АЕС стався внаслідок некомпетентних дій росіян

Це підтвердили й інспектори МАГАТЕ, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої атомної станції

Через некомпетентність російських загарбників та працівників Росатома на Запорізькій атомній електростанції стався частковий блекаут, повідомив у Telegram Енергоатом.

"14 листопада 2023 року відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин. У цей час окупаційне керівництво станції зʼясовувало причини знеструмлення та вирішувало, що робити з наслідками, до яких призвели своїми некомпетентними діями", - інформує Енергоатом.

Ці дані підтверджуються інформацією інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії , які перебувають на майданчику тимчасово окупованої атомної станції.

За даними Енергоатому, через цілковиту непрофесійність російських окупантів на Запорізькій АЕС постійно відбувається деградація основного обладнання та більшає небезпечних випадків його відмов. Водночас перебування росіян на найбільшому атомному обʼєкті Європи загрожує ядерній та радіаційній безпеці.

В Енергоатомі вкотре наголосили, що Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора, бо лише так гарантуватиметься дотримання ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

Читайте також: Головний інженер ЗАЕС Мурашов має російський паспорт – розслідування

Від початку окупації Запорізької АЕС росіянами там сталося сім повних блекаутів. Такі події загрожували всьому континенту, адже окупанти не несуть відповідальності за ядерну та радіаційну безпеку станції.

Нагадаємо, на початку листопада нова група експертів МАГАТЕ прибула на ротацію моніторингової місії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), це вже тринадцяти ротація експертів організації.