UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес в Україні мляво бере енергокредити: в чому проблема

Розподіл генерації електроенергії, підвищення таким чином енергонезалежності окремих об'єктів, наразі є одним із рішень для подолання наслідків ворожих обстрілів інфраструктури України. 

Попит на енергокредити серед представників українського бізнесу поки що дуже млявий, повідомляє експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті «Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого».

Як пояснює Маскалевич, Національний банк України публічно переглянув свої вимоги до банків, щоб стимулювати кредитування в енергетику, а непублічно – попросив банки оперативно «запакувати» ці стимули в готові кредитні продукти. 

Читайте також: Відключень світла у липні-серпні буде багато, навіть якщо Росія перестане обстрілювати інфраструктуру

Компанії, які мають можливість імпортувати електроенергію під гарантію невідключень, не бачать сенсу в таких кредитах, зазначає експерт. 

«А весь інший бізнес – чи то пристосувався перебиватися на генераторах, чи то повірив у черговий мегаплан, тепер уже від президента Зеленського – до кінця року ввести в дію до мільйона кіловатів розподіленої генерації...» – додає він.

Запустити до кінця року додатковий 1 ГВт розподіленої генерації – нереально, вважає Маскалевич: на це потрібен як мінімум цілий рік, і за умови, що ми зможемо швидко закупити і встановити обладнання.