UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Енергоатом» заявив про наслідки для ЗАЕС через підрив Каховської дамби

Підрив російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції  може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте наразі ситуація контрольована, заявили в НАЕК «Енергоатом».

«Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС», – заявили в компанії.

Водночас в НАЕК додали, що зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

«На цей час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники. В разі зміни ситуації "Енергоатом" оперативно повідомить про стан справ», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Президент Зеленський скликає екстрене засідання РНБО через підрив дамби Каховского водосховища — Данілов

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Зокрема окуповану Нову Каховку уже почало затоплювати після підриву Каховської ГЕС. Екстрену нараду щодо забезпечення міста водою після підриву окупантами Каховської ГЕС зібрали у Кривому Розі Дніпропетровської області. Ситуацію там називають вкрай важкою. Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко каже, що зараз вода в Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см за годину.