UA / RU
Підтримати ZN.ua

КОНВЕКТОРНІ МОРОЗИ

Синоптики обіцяють ранню весну. Мабуть, ніхто так не радітиме теплу, як мешканці буковинського міс...

Автор: Світлана Ісаченко

Синоптики обіцяють ранню весну. Мабуть, ніхто так не радітиме теплу, як мешканці буковинського містечка Новодністровська, яким довелося пережити мало не блокадну зиму, завдяки архімудрому рішенню міської ради відрізати у багатоповерхівках батареї центрального опалення.

Єдина котельня, що тридцять років обігрівала місто, зносилася вщент разом з магістральною теплотрасою. Терміновий ремонт опалювальної системи потребував 5,4 мільйона гривень. Таких грошей не було ні в міському бюджеті, ані в «Тепловодоканалі», який і без того не знав, чим покрити свій півторамільйонний борг за енергоносії (хоча водночас населення Новодністровська заборгувало йому за комунальні послуги два мільйони гривень).

Ситуація вимагала термінового втручання керівних органів Новодністровська, оскільки вчасний початок цьогорічного опалювального сезону опинився під загрозою. І вони втрутилися. Після чого опалювальний сезон для багатьох мешканців міста взагалі не розпочався.

Розглянувши техніко-економічні висновки щодо альтернативних шляхів теплопостачання, сесія міськради ще у липні минулого року вирішила не витрачатися на ремонт старої котельні, а переконати новодністровчан встановлювати в приміщеннях житлового фонду, на підприємствах і організаціях газові індивідуальні прилади опалення. Довго переконувати не довелося — власники квартир і офісів уже давно бажали позбутися напівхолодних батарей, за примарне тепло яких доводилося сплачувати чималі гроші, і поставити економні й зручні газові конвектори. Рішення сесії щонайкраще збіглося з цими бажаннями. В Новодністровську почалася масова «конвекторизація».

Усе літо й осінь кипіла робота зі встановлення диво-приладів. Люди охоче їх закуповували (одразу знайшлися у місті фірми і фірмочки з продажу конвекторів) разом з необхідними дозволами і проектами. І ось коли прийшов час увімкнути нарешті змонтовані за досить кругленькі суми автономні обігрівачі, районне управління газового господарства раптом схаменулося і всупереч своїм попереднім щедро розданим (точніше — гарно проданим) проектам відмовилося підключати будинки з конвекторами до газових мереж.

«Цього і слід було очікувати, — каже провідний інспектор Чернівецького територіального управління Держнаглядохоронпраці Микола Чорноус, — оскільки ті мережі розраховані на подачу газу лише для кухонних плит. Приєднувати до них ще й індивідуальні прилади опалення не тільки недоцільно (тиску газу на їх роботу все одно не вистачило б), але й небезпечно. Ризик вибуху значно зростає».

Взагалі історія з конвекторизацією Новодністровська виглядає досить дивно. Навіть пересічному обивателю зрозуміло, що перш ніж давати дозволи на встановлення індивідуальних газових опалювальних установок, і Новодністровська міськрада, і районне газове господарство повинні були вирішити питання гідравлічного розрахунку трубопроводів газових мереж міста з врахуванням витрат газу на досить значну кількість конвекторів, а також виготовити цілісний проект їхнього встановлення в багатоповерхових будинках, зважаючи на пропускну спроможність газових мереж, узгодити й затвердити його в усіх інстанціях, як це передбачено державними будівельними нормами. А то виходить, що мало не дві сотні сімей Новодністровська стали заручниками недалекоглядних рішень окремих управлінців.

Тепер мешканці міста, що так легковажно повірили газовикам і своїм депутатам, чекають в зігрітих електрокамінами і колориферами квартирах і конторах дозволу запалити нарешті конвектори і за власний кошт в терміновому порядку міняють у будинках газові стояки. Хоча, можливо, поміняти треба тих керівників, які прирекли місто на холодну зиму.