UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ і Крим — лідери за індексом розвитку людського потенціалу

Місто Київ, Автономна Республіка Крим, Вінницька та Полтавська області, а також Севастополь мають найвищий в Україні індекс розвитку людського потенціалу, розраховуваний Програмою розвитку ООН...

Місто Київ, Автономна Республіка Крим, Вінницька та Полтавська області, а також Севастополь мають найвищий в Україні індекс розвитку людського потенціалу, розраховуваний Програмою розвитку ООН.

При цьому Київ йде з великим відривом — його індекс становить 0,697, тоді як індекси у наступної четвірки — від 0,569 до 0,557.

Відповідно до доповіді Програми розвитку ООН (ПРООН) «Індекс розвитку людського потенціалу» за 2003 рік, найгірші показники в Україні — у Луганської, Донецької, Сумської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Одеської та Кіровоградської областей. Вони посідають з 27-го по 20-те місця відповідно з показниками від 0,409 до 0,485.

Щоб визначити індекс людського розвитку, ПРООН аналізує такі показники: демографічну ситуацію, розвиток ринку праці, матеріальний добробут, життєві умови, рівень охорони здоров’я й освіти, фінансування людського розвитку, стан довкілля. Максимально можливе значення індексу — 1, мінімальне — 0.

Україна посідає 70-те місце за рівнем розвитку людського потенціалу серед 177 країн світу відповідно до звіту ПРООН за 2004 рік, поступаючись країнам Балтії (місця з 36-го по 50-те), Росії (57-ме місце), Білорусі (62-ге), але випереджаючи інші країни СНД (із 78-го по 116-те місце). Найближче до України розташувалися Казахстан (78-ме місце), Вірменія (82-ге) і Туркменістан (86-те місце).

Як повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» у представництві ООН в Україні, нині готують нову доповідь ПРООН з даними про індекс розвитку людського потенціалу в країні в регіональному аспекті. Документ буде оприлюднено наступного року.