UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи є життя після ЖЕКів

Нинішня зима ще раз довела, що ЖЕКи, як посередники між мешканцями та виробниками комунальних послуг, морально себе зжили...

Автор: Надія Гоцуєнко

Нинішня зима ще раз довела, що ЖЕКи, як посередники між мешканцями та виробниками комунальних послуг, морально себе зжили. Незацікавленість їхніх працівників у чіткому виконанні своїх обов’язків призводить не тільки до профанації самої системи та деградації деяких послуг (наприклад, просто розчулювали двірники, котрі змітали мітлами сміття з крижаних брил). Дедалі нагальнішим стає пошук справді прогресивних та ефективних форм комунального обслуговування — таких, наприклад, як приватні ЖЕКи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Майже десятиліття успішно діє власна модель реформування житлово-комунального господарства в місті Славутич Київської області. На думку вітчизняних і зарубіжних експертів, найкраща в Україні.

За реформування комуналки тут узялися ще в 2001 році. Головним завданням на початковому етапі стала очевидна всім необхідність переходу від традиційного монополізму до ринкової конкуренції в наданні послуг населенню. За основу було взято ідею створення служби єдиного замовника — житлово-комунального центру. А для того, щоб новостворена структура не вимагала додаткових витрат від споживачів, на неї поклали функцію єдиного розрахункового центру, послуги якого оплачують виробники з накладних витрат.

Уже перший реальний крок до реформування неабияк вразив: замість звичних усім ЖЕКів почали працювати приватні компанії, які витримали жорсткий конкурсний відбір.

По суті, реформа місцевого житлово-комунального господарства почалася з приватного підприємства «Гранд-Сервіс», колектив якого став місцевим комунальним «першопрохідником». Саме його успішна робота довела ефективність нової моделі і стала наочним прикладом для інших підприємств, які теж долучилися до надання якісних комунальних послуг жителям міста.

Згодом коло підприємств, які надають комунальні послуги, розширилося — наступним етапом реформування застарілої системи став конкурс з відбору виробників послуг на вивезення та утилізацію твердих побутових і негабаритних відходів. Наприклад, підприємство «Ресурс Еко Слав» вивозить тверді побутові відходи. Для населення та організацій згідно з чинними з 1 січня 2010 року тарифами це становить 2,18 грн./люд. на міс. і 19,84 грн./куб. м відповідно. ТОВ «Сервіс центр» здійснює захоронення твердих побутових відходів (1,20 грн./люд. на міс. для багатоквартирних будинків і 10,97 грн./куб. м — для організацій). А поточний ремонт контейнерів для сміття проводиться силами самого комунального підприємства «ЖКЦ», і це обходиться кожному жителю міста всього в 13 коп. на місяць.

Як відомо, багато коштів городяни витрачають на опалення. Населенню Славутича подача теплової енергії обходиться значно дешевше, ніж в інших містах, — 249,44 грн./Гкал. Управління економіки та соціального розвитку міста провело порівняльний аналіз комунальних показників з іншими містами Київщини. За їхньою інформацією, приміром, у м. Березань тепло обходиться в 407,38 грн./Гкал, у Фастові — 380,38, у Василькові — 332,5. Менше, ніж в інших містах, платять за тепло та інші послуги і представники славутицького бізнесу. Якщо вартість гігакалорії для цього сектору становить 580 грн., то аналогічний показник у містах області — у середньому понад 800, а в окремих містах — понад 1000 грн.

Не менш показове порівняння тарифів за водопостачання і водовідведення. Станом на 5 січня ц.р. у Славутичі за водопостачання платили 3,76 грн./куб. м (за водовідведення — 3,19). Для порівняння: у Березані водопостачання обходиться 5,81 грн./куб. м (водовідведення — 8,74), у Ржищеві — 5,72 (водовідведення — 8,59), у Фастові — 4,08 (водовідведення — 4,74).

У Славутичі діє громадська організація — «Спілка роботодавців і виробників у сфері комунальних послуг». Як розповів її голова Юрій Єгоренко, до організації входять усі підприємства, які надають комунальні послуги жителям міста. Звичайно, щоб уплинути на ситуацію в цілому, потрібен комплексний і системний підхід на державному рівні, але, зі свого боку, їхня «Спілка...» теж може внести свою лепту. Наприклад, було розроблено і направлено в комісію, що займається підготовкою галузевої угоди на 2010—2012 рр., пропозиції щодо формування системи оплати праці працівників комунальної сфери в умовах надзвичайних ситуацій. Адже зими, подібні нинішній, інакше як надзвичайними не назвеш. І до них треба бути готовими, у тому числі й фінансово.

Члени «Спілки...» позитивно оцінюють той факт, що жителі Славутича отримали можливість оплачувати всі комунальні послуги (водопостачання, водовідведення, теплову енергію та централізоване опалення, підігрів води тощо) однією квитанцією. З одного боку, споживачі не плутаються, коли і за що сплачувати, з іншого — комунальники вчасно отримують гроші за свою роботу.

Паралельно йде пошук шляхів ефективності використання енергетичних ресурсів. Місцевий виконком навіть оголосив конкурс «Модель енергоефективного міста». А проект технічного переобладнання котельні м. Славутича у зв’язку з переведенням котла на резервне дизельне паливо удостоєно звання лауреата Всеукраїнського конкурсу в номінації «Енергозберігаючий проект».

Належне утримання будинків і прибудинкових територій — важлива складова комунального життя. Тарифи на ці послуги, що діють із травня минулого року, коливаються у Славутичі залежно від району проживання і якості житла — від 1,30 до 1,83 грн./кв. м. Для порівняння: тариф за утримання будинків і прибудинкових територій у Ставищанському районі — 1,87 грн./кв. м, Вишгородському — 1,79, у Бородянському — 1,74.

Інша річ — загальноміські дороги і тротуари, внутрішньоквартальні проїзди. Їх розчищають від снігу і бруду силами транспортного відділення одного зі структурних підрозділів тутешніх комунальників — спеціалізованого цеху благоустрою, ремонту та обслуговування доріг. Цієї сніжної зими працівникам цеху благоустрою довелося задіяти всі свої ресурси — 11 одиниць важкої техніки, водії якої працювали позмінно з 5.00 до 21.00, а в сильні снігопади — взагалі цілодобово.

Певна річ, така напружена робота — це екстрим. У нормальних умовах капітальний ремонт і реконструкцію міських вулиць здійснюють за спеціальними проектами підрядні дорожньо-будівельні організації. А дрібніші види ремонту працівники цеху благоустрою виконують самотужки.

Попри те що снігу на вулицях Славутича набагато менше, ніж у Києві або сусідньому Чернігові, жителі міста вимагають від комунальників звичного рівня обслуговування, у даному разі — чистих вулиць. «Можна скільки завгодно, на всіх нарадах і телевізійних ефірах по-сімейному сварити комунальників за погане прибирання, — каже депутат міської ради Славутича Андрій Кисельов. — На жаль, доти, доки не подієш на людей грошима, усе буде, як з гуски вода. Тому питання оплати прибирання снігу — це зовсім не питання економії десяти гривень на місяць. Це тема відповідальності. Всіх нас. Якщо робота не зроблена або зроблена погано — її й оплачують відповідно».