UA / RU
Підтримати ZN.ua

В.Ющенко — Кабміну і РНБО: забезпечити енергобезпеку України

Президент України Віктор Ющенко 20 жовтня 2005 року підписав розпорядження «Про заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України»...

Автор: Іван Гонта

Президент України Віктор Ющенко 20 жовтня 2005 року підписав розпорядження «Про заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України».

З метою скорочення енергетичної залежності України президент доручив Кабінету міністрів до 5 листопада проаналізувати хід виконання програм розвитку галузей паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), держпідтримки розвитку нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії, малої гідро- та теплоенергетики, енергозбереження, в тому числі ефективність використання коштів, виділених на їхнє виконання. Уряду також доручено розглянути питання доцільності подальшого виконання цих програм і за їхніми результатами вжити відповідних заходів.

До 15 листопада цього року уряд має доробити за участі Національної академії наук України і подати на розгляд Ради національної безпеки й оборони (РНБО) України проект Енергетичної стратегії України до 2030 року, передбачивши в ньому курс на впровадження енергозберігаючої моделі розвитку економіки.

До середини листопада на розгляд РНБО має бути подана інформація про заходи, що їх мають вжити центральні органи виконавчої влади в сфері енергозбереження, зокрема щодо використання нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії, створення механізмів стимулювання впровадження технологій, ощадливого споживання енергоресурсів, а також відповідні пропозиції з вирішення проблемних питань у зазначеній сфері.

Кабмін також має подати в РНБО до 15 листопада пропозиції щодо забезпечення вітчизняних споживачів енергетичними ресурсами українського походження, у тому числі за рахунок збільшення рівня використання нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії.

До 1 грудня цього року уряд має розробити й затвердити порядок формування єдиного енергетичного балансу держави і проведення моніторингу його показників, заходи щодо підвищення експортного потенціалу галузей ПЕК.

Уряду доручено вжити до 1 січня 2006 року в межах своєї компетенції необхідних заходів для затвердження відповідних нормативно-правових актів, передбачених Законом «Про угоди про розподіл продукції».

РНБО доручено до 1 грудня 2005 року проаналізувати подані Кабінетом міністрів відповідно до згаданого вище розпорядження матеріали і за результатами цього аналізу підготувати й подати в установленому порядку пропозиції щодо вирішення проблемних питань у паливно-енергетичній сфері.

РНБО має розробити до 1 січня 2006 року порядок визначення рівня енергетичної безпеки України та проведення моніторингу його показників.

Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям доручено розробити й затвердити до 1 січня 2006 року заходи щодо скорочення енергоспоживання і впровадження технологій, розвитку нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії.