UA / RU
Підтримати ZN.ua

НОВИМ ГЛАВОЮ МІНПАЛИВЕНЕРГО ПРИЗНАЧЕНИЙ ГАЙДУК, А НКРЕ БУДЕ ВСТАНОВЛЮВАТИ МЕЖУ ВІДХИЛЕНЬ ЕНЕРГОТАРИФІВ... ДО ЗАКІНЧЕННЯ ВИБОРІВ

Усім уже відомо, мабуть, що пан Сташевський, який прийшов у Мінпаливенерго зі столичної адміністрації, минулого тижня залишив свою посаду...

Автори: Ганна Люта, Світлана Кабачинська
Віталій Гайдук

Усім уже відомо, мабуть, що пан Сташевський, який прийшов у Мінпаливенерго зі столичної адміністрації, минулого тижня залишив свою посаду. Протримався він «у кріслі під напругою» чи не найменше від більшості своїх попередників — із 6 березня нинішнього року.

І його зміщення, і заміну на колишнього заступника міністра пана Гайдука в принципі можна було б вважати логічним. За інших обставин. А так правий, мабуть, «головний український комуніст» (хоча він цим не відкрив Америки), який стверджує, що за посаду глави Мінпаливенерго, а точніше за доступ до адмінресурсу, що дає ця посада, напередодні виборів точиться запекла боротьба, зокрема між київським і донецьким політугрупованнями. Втім, як і за багато інших. Хоча нинішнє Мінпаливенерго — це зовсім не те міністерство, яким воно (а точніше — вони) було ще навіть років п’ять тому. Але щось там ще залишилося...

Між іншим, коли б країна дізналася, хто саме пролобіював призначення В.Гайдука, народ би дуже посміявся. Але «ДТ» поки що не називатиме його прізвища. До певного часу.

До речі, новоспечений міністр палива й енергетики Гайдук був заступником міністра Сергія Єрмілова, а от коли замість Єрмілова було призначено Сташевського, він швидко пішов із Мінпаливенерго. Кажуть, розійшовся зі Сташевським у поглядах. Іронія долі — нині Віталій Гайдук на його місці. І якщо його попередник представляв так звану київську політгрупу, то Гайдук ще не дуже давно працював у комерційній, яка набуває тепер усе більшого політичного впливу, структурі — «Індустріальному союзі Донбасу». Так що цей раунд боротьби за крісло глави Мінпаливенерго України очевидно виграли донеччани.

І вже 22 листопада рада енергоринку звернулася до Кабміну і Мінпаливенерго з пропозицією списати борги вуглевидобувних підприємств країни. Сподіваюся, нікому не потрібно пояснювати, де саме зосереджений вуглевидобуток в Україні...

А тим часом Кабінет міністрів України вже схвалив пропозицію Національної комісії з питань регулювання електроенергетики (НКРЕ) щодо регулювання тарифів на електроенергію для споживачів (крім населення) шляхом установлення граничних відхилень від тарифів, що діяли дотепер.

Як відзначається в розпорядженні уряду від 16 листопада, регулювання тарифів здійснюватиметься до 1 квітня 2002 року. Саме до закінчення виборів у парламент...

Припускається, що такі заходи будуть вжиті, щоб запобігти значному зростанню вартості електроенергії для промислових споживачів у результаті підвищення тарифів для енергопостачальних компаній (обленерго).

Як повідомлялося раніше з посиланням на голову НКРЕ Юрія Продана, за попередніми розрахунками цієї комісії, внаслідок підвищення тарифів для обленерго споживчий тариф для промислових споживачів Київської, Рівненської, Житомирської областей і Севастополя протягом півроку зросте на 8% (за 1-м класом напруги) і на 20% (за 2-м класом).

Глава НКРЕ відзначив, що для підвищення тарифів для зазначених компаній відповідно до поданих розрахунків необхідно 20 млн. грн. на місяць і це не такі вже й великі кошти, з огляду на те, що щомісячний обсяг реалізованої в Україні електроенергії перевищує 1 млрд. грн.

Уряд своїм розпорядженням ще 7 квітня 2001 року за вимогою учасників конкурсів з продажу обленерго затвердив нову методику утворення тарифів на передачу і постачання електроенергії. Вона покликана забезпечити енергопостачальним компаніям рентабельність на рівні не менше 17% і окупити вкладені в них інвестиційні кошти.

Нині роздрібні тарифи на електроенергію для промислових споживачів становлять 10,68—18,74 коп. за 1 кВт·год.

Навесні цього року американська компанія AES Washington Holdings B.V. придбала на конкурсах контрольні пакети акцій «Київ-» і «Рівнеобленерго» у розмірі 75%+1 акція, словацька Vychodoslovenske Energeticke Zavody S.P. (VSE) — 75,56% акцій «Житомир-», 65% — «Херсон-», 51% — «Кіровоградобленерго» і 70% — «Севастопольенерго».

Цікаво, що в зв’язку з цим зробить новий глава Мінпаливенерго?