UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: Якщо Китай захоче, він зможе примусити Росію зупинити цю війну

"Китай – невід'ємна частина світу та одна з впливових держав".

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Китай зможе чинити тиск на Росію для припинення війни в Україні. Про це він розповів в інтерв'ю для французьких ЗМІ.

"Якщо Китай захоче, він зможе примусити Росію зупинити цю війну. Це як ми говоримо про весь світ. Китай - невід'ємна частина цього світу, одна з впливових держав", – зазначив Зеленський.

Однак, каже глава держави, він не хоче, щоб Пекін був посередником між Києвом та Москвою.

"Я б хотів би, щоб вони не займали посередницьку місію. Я хотів би, щоб вони тиснули на Росію щодо закінчення війни. Так само як тиснуть США. Так само, як тисне ЄС. І чим сильніша держава, тим сильніше треба тиснути на Росію. Не навпаки", – сказав український лідер.

За його словами, у війні, в якій є агресор не варто займати посередницьку позицію.

Читайте також: Україна наполегливо працює над дозволом бити по РФ зброєю партнерів, але Захід боїться – Зеленський

"Я не вважаю, що це сильна позиція. І тому я хотів би, щоб у Китаю була сильна позиція щодо цієї війни, щоб вони зупинили росіян. Нічого нам зайвого не потрібно. Не потрібна ніяка додаткова підтримка. Все повинно базуватися на міжнародному праві. Я б дуже хотів, щоб у Китаю була ось така, дуже принципова позиція", – резюмував він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю французьким ЗМІ також заявляв, що більшість країн хоче, щоб Росія взяла участь у другому Саміті миру. Глава держави нагадав, що до листопада Україна має намір підготувати план, який буде заснований на формулі миру.