UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові Тайваню стежать за китайським авіаносцем у Тайванській протоці

Китай заявляє, що Тайванська протока не є міжнародною водною артерією і лише Пекін має над нею суверенітет.

Військові Тайваню відправили сили для спостереження за китайською військово-морською групою на чолі з авіаносцем Shandong, яка проходить через Тайванську протоку, заявило в четвер, 9 листопада, Міністерство оборони острова. Про це повідомляє Reuters.

У квітні Shandong брав участь у військових навчаннях Китаю навколо Тайваню, а минулого місяця знову увійшов до Тихого океану.

Читайте також: NYT: США все ще можуть уникнути війни з Китаєм за Тайвань

У заяві Міноборони острова йдеться, що група на чолі з Shandong увійшла у вузьку Тайванську протоку в середу, 8 листопада, вдень, рухаючись у північному напрямку, але тримаючись китайської сторони серединної лінії водного шляху — неофіційного бар'єру.

Китай заявляє, що Тайванська протока не є міжнародною водною артерією і лише Пекін має над нею суверенітет — ці твердження заперечують як Тайвань, так і Сполучені Штати. США часто відправляють військові кораблі через протоку.

Станом на ранок четверга китайська авіаносна група продовжувала рухатися на північ. Тайвань відправив "відповідні" сили для спостереження, додали в Міноборони острова, не уточнюючи деталей.

Міністерство оборони Японії повідомляло, що Shandong та інші військові кораблі вийшли в Південно-Китайське море після дев'ятиденних десантних навчань у Тихому океані.

Shandong, введений в експлуатацію у 2019 році, також пройшов через Тайванську протоку в червні. Тайвань неодноразово скаржився на літаки китайських ВПС, які перетинають серединну лінію протоки.

Читайте також: Естонія дозволить Тайваню відкрити представництво у Таллінні

Пекін, який ніколи не відмовлявся від можливості застосування сили для взяття Тайваню під свій контроль, посилив військову активність поблизу острова. Уряд Тайваню відкидає претензії Пекіна на суверенітет.