UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова допомога Тайваню: Китай закликав США відмовитися від "неправильного та небезпечного" шляху  

Нещодавно США оголосили про пакет допомоги острову.   

Китай поскаржився Сполученим Штатам на пакет військової допомоги Тайваню, закликавши Вашингтон утриматися від подальшого руху "неправильним і небезпечним" шляхом. Про це повідомляє Reuters.    

У п'ятницю, 28 липня, США оголосили про пакет допомоги Тайваню на 345 мільйонів доларів, оскільки Конгрес схвалив надання острову допомоги у вигляді озброєнь на суму до мільярда доларів у межах бюджету на 2023 рік.

Представник міністерства оборони Китаю Тан Кефей сказав, що США повинні припинити всі форми "військової змови" з Тайванем.

"Тайванське питання стосується основних інтересів Китаю і є червоною лінією, яку не можна перетинати в китайсько-американських відносинах", - наголосив Тан.

Читайте також: Китай заявив, що його "пріоритетом" є недопущення візиту віцепрезидента Тайваню до США наступного місяця

Пекін вважає Тайвань своєю територією і неодноразово застерігав від будь-яких форм "офіційних обмінів" між Вашингтоном і Тайбеєм. Тайвань відкидає претензії Китаю і заявляє, що лише народ острова може вирішувати своє майбутнє.

Сполучені Штати, найважливіший постачальник зброї для Тайваню, зобов'язані за законом надавати острову засоби захисту, попри відсутність офіційних дипломатичних зв'язків і невдоволення, яке такі продажі зброї викликають у Пекіні.  

У липні головний американський генерал заявив, що США і їхні союзники повинні прискорити постачання зброї Тайваню в найближчі роки, щоб допомогти острову захистити себе.

Китайські військові також грають м'язами навколо острова, нещодавно відправивши десятки винищувачів, бомбардувальників та інших літаків у небо на південь Тайваню, згідно з повідомленням Міністерства оборони острова.

Народно-визвольна армія Китаю приділяє пильну увагу ситуації в Тайванській протоці і завжди перебуває в стані підвищеної бойової готовності, сказав Тан.

Читайте також: Військові Тайваню відпрацьовують відбиття нападу Китаю — FT 

Раніше Китай звинуватив США у перетворенні Тайваню на "склад боєприпасів" після того, як Білий дім оголосив про пакет військової допомоги Тайбею. Пекін заявив, що це не похитне його рішучості розв'язати “тайванську проблему”.