UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Угорщині назвали дату візиту Сі Цзіньпіна

Угорщина має один із найбільш прокитайських урядів у ЄС.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Угорщину з 8 по 10 травня в межах поїздки до Європи, заявив на брифінгу в четвер, 25 квітня, представник угорського уряду Гергелій Гульяс. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Зв'язки Китаю з РФ ставлять під загрозу відносини Пекіна з ЄС — європейський дипломат

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прагне посилити економічні зв'язки з Китаєм, в тому числі шляхом розширення участі його країни в ініціативі Пекіна "Один пояс, один шлях", включаючи подальші проекти з модернізації залізниць, а також фінансування нового нафтопроводу, що з'єднує її з Сербією. Очікується, що Сі прибуде до Угорщини після візитів до Франції та Сербії.

Угорщина має один із найбільш прокитайських урядів у ЄС і відкидає міжнародний тиск, спрямований на скорочення економічних зв'язків з Пекіном. Також Угорщина стала одним з основних напрямків нових китайських інвестицій у Європі. 

Орбан є затятим критиком санкцій ЄС проти РФ та, попри війну Росії проти України, підтримує тісні економічні зв'язки з Москвою. Пекін також значно зблизився з РФ після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Китай, попри заяви про “нейтральність”, не засудив Росію за війну, ставши дипломатичною та економічною опорою для РФ.

Читайте також: Китай більше не претендує на «нейтральність»: США про підтримку Пекіном війни проти України

Повідомлялося, що Сі Цзіньпін на початку травня планує відвідати кілька європейських країн. Це буде перший візит лідера Китаю до Європи за останні кілька років.

Відносини Пекіна з Брюсселем погіршилися через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та торговельну політику китайської Комуністичної партії.