UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може взяти участь у мирній конференції, організованій Пекіном — посол у Сингапурі

Київ хоче бачити Китай своїм другом, заявила Зеленко.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Київ розгляне можливість участі у мирному саміті під керівництвом Китаю за участі як України, так і Росії, якщо перемовини вестимуться на правилах і принципах, закріплених у Статуті ООН. Про це посол України в Сингапурі Катерина Зеленко повідомила в інтервʼю South China Morning Post.

За її словами, Київ ніколи не вважав Китай ворогом, а хоче бачити країну своїм другом. Про це вона заявила у відповідь на запитання про те, чи допоміг Пекін Росії поширити вплив у Південно-Східній Азії, аби відмовити деякі країни регіону від участі у Саміті миру у Швейцарії, який сама Зеленко назвала «віхою в усьому мирному процесі».

Читайте також: Китай готовий нести як репутаційні, так і економічні витрати, щоб підтримати Росію — Politico

«Усі континенти були представлені 100 делегаціями, це чітка кількість держав, які надсилають чіткий сигнал Москві, що світ не терпить порушення Росією міжнародного права, Статуту ООН і принципів правового порядку», — заявила дипломатка.

Нагадаємо, радник президента Сполучених Штатів Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що у США вважають відмову Китаю брати участь у Саміті миру у Швейцарії показовою, вона проявляє справжнє ставлення Пекіну до війни в Україні. За його словами, Москва просила китайську сторону проігнорувати захід.

Раніше Reuters повідомляв, що Китай проштовхує «альтернативний мирний план» щодо війни в Україні серед урядів світу. Пекін хоче провести міжнародну мирну конференцію «у належний час, яке буде визнана як Росією, так і Україною».