UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї заявили про "революційну" розробку зброї РЕБ, яка нібито перевершує технології на винищувачах США та РФ

Китайська дослідницька група вважає, що ця нова технологія стане поворотним моментом у динаміці війни. 

Здійснивши великий технологічний стрибок, група вчених з Китаю заявила про “революційну” розробку зброї радіоелектронної боротьби, яка може змінити динаміку майбутніх воєнних операцій. Про це повідомляє EurAsian Times.

Читайте також: NYT: Як зробити так, щоб Росія і Китай не змогли використовувати технології США у своїй зброї?

Інноваційна зброя, докладно описана в статті журналу Університету електронних наук і технологій Китаю, призначена для запуску декількох сфокусованих пучків електромагнітних хвиль з однієї антени, написало китайське ЗМІ SCMP.

Ця технологія дозволяє одночасно вражати об'єкти в повітрі, воді або на землі, потенційно призводячи до порушення їхньої роботи. 

У статті стверджується, що лабораторні випробування зменшеної версії зброї дали вражаючі результати і продемонстрували її здатність працювати на високій потужності та випромінювати електромагнітні хвилі в широкому діапазоні частот. 

Зокрема, зброя може ефективно протидіяти методам глушіння, в тому числі таким складним, як стрибки частоти, що дає значну перевагу в радіоелектронній боротьбі. 

Дослідницька група вважає, що ця нова технологія стане поворотним моментом у динаміці війни. Опублікована стаття прогнозує майбутнє, яке характеризуватиметься дедалі жорсткішою конкуренцією на полі бою в електромагнітному спектрі. 

Читайте також: В Китаї спад виробництва через скорочення закордонних замовлень

Вона передбачає сценарії, в яких країни, особливо менш розвинені, можуть втратити контроль над електромагнітним спектром ще до того, як втратять територіальні позиції, що зрештою призведе до втрати контролю над повітрям і морем.

Дослідники доводять необхідність систем радіоелектронної протидії, оснащених багатофункціональними, багатоцільовими можливостями для навігації в конфронтаційних середовищах високої інтенсивності.  

Вони стверджують, що це є відходом від звичайних засобів радіоелектронної боротьби, які зараз використовуються, наприклад, у винищувачах, таких як американські F-15 і F-16 або російські МіГ-27 та МіГ-29.

Не деталізуючи причини розкриття цієї технології у статті, дослідники підкреслюють її "широкі перспективи застосування" в радіолокації, зв'язку і радіоелектронній протидії. 

Ця розробка доповнює все більшу кількість китайських наукових розробок у сфері військових технологій, в тому числі безпілотників і гіперзвукової зброї, що відображає стрімкий прогрес країни у високотехнологічній галузі.

Системи озброєнь радіоелектронної боротьби

Значення засобів радіоелектронної боротьби помітне під час війни РФ проти України.

Це підкреслює вирішальну роль, яку відіграє радіоелектронна боротьба в сучасних бойових сценаріях, демонструючи її ефективність у нейтралізації повітряних загроз і посиленні стратегічних оборонних спроможностей. 

Проте лише кілька країн, в тому числі Ізраїль зі своїм комплексом Scorpius-SP, взяли на озброєння нове покоління технологій радіоелектронної боротьби. Компактний ізраїльський пристрій, розміром приблизно з ракету класу "повітря-повітря", здатний виявляти і глушити цілі на різних напрямках, забезпечуючи захист своїх винищувачів. 

Читайте також: Китай збільшив поставки сучасних верстатів до РФ, які використовуються у військовій промисловості — FT

Американська корпорація Lockheed Martin також розробила багатофункціональну радіоелектронний бойовий блок повітряного базування MFEW-AL (Multi-Function Electronic Warfare-Air Large). 

Ця складна система призначена для адаптації до різних платформ і демонструє здатність виявляти різноманітні загрози в оперативному середовищі. 

У жовтні 2023 року компанія оголосила про успішний випробувальний політ своєї багатофункціональної радіоелектронної апаратури повітряного базування MFEW-AL, встановленої на літаку.

Тоді компанія заявила, що вперше за багато десятиліть солдати радіоелектронної боротьби (РЕБ) армії США досягли успіху в серії повітряних операцій РЕБ, ефективно протидіючи низці джерел загрози. 

Система, описана як єдиний, автономний, бортовий блок радіоелектронної боротьби, є універсальною у своєму застосуванні і може бути легко встановлена на різні літаки залежно від конкретних вимог місії.  

Водночас у звіті китайських вчених йдеться про те, що їхній технологічний підхід зовсім інший і обіцяє новий метод управління для підвищення ефективності протидії низці цілей.

Дослідницька група представила алгоритм, який вирішує обчислювальні проблеми, що потенційно відкриває двері для широкого глобального впровадження цієї революційної технології.  

Водночас у статті зазначається, що впровадження нової технології не лише посилить військовий потенціал Китаю, але й надасть меншим країнам унікальну можливість конкурувати на світовій арені завдяки використанню найсучаснішого озброєння.  

У світі, де радіоелектронна боротьба відіграє все важливішу роль, представлення цієї передової зброї знаменує важливу віху, що викликає дискусії про еволюцію характеру військових конфліктів і стратегічну важливість залишатися попереду на полі бою в електромагнітному спектрі.

Читайте також: Міноборони Тайваню зафіксувало китайські повітряні кулі біля великої авіабази острова

Раніше вчені китайського Національного університету оборонних технологій повідомляли, що досягли суттєвого прориву в розробці технологій лазерної зброї. Нібито було створено нову систему охолодження, яка дає можливість високоенергетичним лазерам працювати "нескінченно" без жодного накопичення зайвого тепла, яке виникає під час роботи.