UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї цього року затонув новітній атомний підводний човен — ЗМІ

Сам Пекін не повідомляв про такий інцидент. 

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Цього року в Китаї затонув новітній атомний підводний човен, що може стати неприємним моментом для Пекіна, який прагне розширити військовий потенціал. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на слова високопоставленого представника американського оборонного відомства.

Читайте також: РФ запустила в Китаї секретний проєкт із виробництва далекобійних ударних БпЛА для війни проти України — Reuters

Китай уже має найбільший військово-морський флот у світі, який налічує понад 370 кораблів, і Пекін розпочав виробництво нового покоління атомних підводних човнів.

Високопоставлений представник американського оборонного відомства, який говорив на умовах анонімності, розповів, що новий китайський ударний підводний човен, перший у своєму класі, затонув приблизно між травнем і червнем.

“Ми не знайомі з ситуацією, про яку ви згадали, і наразі не маємо жодної інформації”, - заявив речник китайського посольства у Вашингтоні.

Неясно, що стало причиною затоплення судна і чи було на борту ядерне паливо.

“На додаток до очевидних питань щодо стандартів підготовки і якості обладнання, цей інцидент порушує глибші питання щодо внутрішньої підзвітності НВАК (Народно-визвольної армії Китаю) і нагляду за оборонною промисловістю Китаю, яка вже давно страждає від корупції”, - сказав чиновник.

“Не дивно, що ВМС НВАК намагатимуться приховати потоплення”, - додав він.

Про китайський підводний човен першим повідомило видання Wall Street Journal.

Виступаючи в п'ятницю, 27 вересня, в Тайбеї, міністр оборони Тайваню Веллінгтон Ку заявив, що влада острова “має уявлення про ситуацію завдяки низці методів розвідки й спостереження”, але не став уточнювати.

Тайвань, який Китай вважає своєю територією, пильно стежить за військовою діяльністю Пекіна. У червні в Інтернеті з'явилися фотографії китайського атомного підводного човна, який зафіксували в Тайванській протоці.

Читайте також: Тайвань зафіксував посилення активності китайських військових літаків біля свого узбережжя

Станом на 2022 рік Пекін мав шість атомних підводних човнів з балістичними ракетами, шість атомних ударних підводних човнів і 48 дизельних ударних підводних човнів, згідно з доповіддю Пентагону. Очікується, що до 2025 року кількість підводних човнів у Китаї зросте до 65, а до 2035 року - до 80.