UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї оприлюднили деталі посиленого закону про державну таємницю: що передбачають нові правила 

Переглянутий закон, зокрема, надає правоохоронним органам ширші повноваження для проведення розслідувань.  

Цього тижня Китай оприлюднив деталі розширеного закону про державну таємницю, який змінює обмеження для державних службовців щодо обробки конфіденційної інформації та забороняє тим, кому довірено державну таємницю, виїжджати за кордон без дозволу. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США розгортають проти Росії та Китаю нову антисупутникову систему – Bloomberg

Державна рада Китаю ухвалила правила для імплементації закону — набір робочих процедур, які набудуть чинності у вересні, з більшим акцентом на безпеку даних.

Китайські чиновники, відповідальні за ці правила, розглядають їх як частину зусиль Пекіна, спрямованих на захист своїх національних інтересів в умовах загострення конкуренції з Заходом у сфері науки й технологій.

Переглянутий закон, зокрема, надає правоохоронним органам ширші повноваження для проведення розслідувань і вимагає від приватних компаній вжити заходів для захисту державної таємниці, а також загрожує юридичним покаранням тим, хто розголошує державну таємницю.

Постанова, прийнята в понеділок, 22 липня, вимагає, щоб кожен урядовий підрозділ створив відділ з питань збереження секретної інформації з призначеним персоналом. Кожен такий відділ повинен скласти власний перелік державних таємниць, а його керівник відповідатиме за конфіденційну роботу.

Співробітники, яким довірено секретну інформацію, не можуть виїжджати за межі країни без попереднього дозволу і перед цим повинні пройти навчання з питань конфіденційності. Вони також не можуть залишати свої посади, не пройшовши відповідну процедуру.

Правила передбачають, що про ймовірний витік державної таємниці необхідно повідомляти у вище відомство протягом 24 годин, а особи в компаніях і установах, які працюють з державною таємницею, повинні бути громадянами Китаю, якщо тільки держава не зробить виняток.

Закон також вимагає перевірки особистих даних перед прийняттям на роботу та регулярного навчання з питань конфіденційності для державних службовців, яких наймають на посади, пов'язані з державною таємницею.

Несвоєчасне повідомлення про витік інформації або пропуск процедур захисту даних вважається кримінальним злочином, зазначено в нормативних документах.

Читайте також: Справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю – Кулеба на зустрічі з Ван Ї

Перегляд закону про державну таємницю викликав занепокоєння серед іноземних компаній, що працюють у Китаї, адже нове законодавство може вплинути на їхню здатність отримувати доступ до цифрової інформації на тлі розширення переліку даних, які вважаються конфіденційними.

Минулого року китайські правоохоронні органи провели обшуки в кількох іноземних консалтингових компаніях і затримали топ-менеджера японської фармацевтичної фірми за звинуваченням у шпигунстві.